TABELUL PERIODIC AL ELEMENTELOR

Tabelul periodic al elementelor, numit si tabelul periodic al lui Mendeleev sau sistemul periodic al elementelor, cuprinde intr-o forma tabulara elementele chimice aranjate in functie de proprietatile fizice si chimice ale acestora.
Sistemul periodic al elementelor este intr-o contiuna schimbare deoarece inca sunt descoperite elemente noi indiferent daca pe cale naturala sau artificiala
Este meritul remarcabil al savantului rus Dimitri I. Mendeleev de a fi descoperit legea periodicitatii elementelor chimice si de a fi conceput o reprezentare grafica complexa, dar perfect logica a interdependentei sofisticate a tuturor speciilor unice de atomi.

Grupele
Grupa este coloana verticală din tabelul periodic. Grupele sunt considerate cea mai comună cale de a clasifica elementele. În unele grupe, elementele au proprietăţi similare sau au aceeaşi proprietate tot grupul - acestor grupe le sunt date anumite nume care se folosesc destul de des, ex.metale alcaline, metale alcalino-pământoase, metale tranziţionale etc.

Perioadele
O perioadă este un rând orizontal din tabelul periodic. Deşi grupele sunt cel mai comun mod de a grupa elementele, sunt regiuni ale sistemului periodic unde similarităţile orizontale sunt mai semnificante decât cele verticale.Ex. metalele tranziţionale şi în special, lantanidele şi actinidele. Numărul perioadei arată şi numărul straturilor ocupate cu electroni. Exemple

Halogenii
În grupa a 17-a, cunoscută ca şi halogenii, elementelor nu le lipseşte decât un electron pentru a avea toate straturile ocupate.Din acestă cauză, in reacţiile chimice ele tind sa împrumute un electron(tendinţa de a împrumuta electroni se numeşte eletronegativitate) Această proprietate este cea mai evidentă la Flor(cel mai electronegativ element din tot tabelul). Ca şi rezultat, halogenii formeaza acizi cu hidrogenul, ex.acid florhidric, acid clorhidric, acis bromhidric, acid iodhidric, toate in forma HX. Aciditatea lor creşte cu numărul perioadei.
Ştiind grupa şi perioada în care se află un element, îi putem stabili configuraţia electronică si numărul atomic. Elementele din grupa a VIII-a A(18) mai sunt numite şi gaze inerte.

 
 
 

Recomandam

Recomandam