Urania prezinta horoscopul

Aceste previziuni sunt valabile in saptamana 20-26 februarie 2010

BERBEC

TAUR

GEMENI

RAC

LEU

FECIOARA

BALANTA

SCORPION

SAGETATOR

CAPRICORN

VARSATOR

PESTI
READ MORE - Urania prezinta horoscopul

Zeitgeist filmul

Peter Joseph s-a nascut in Carolina de Nord într-o familie din clasa de mijloc. Mai târziu s-a mutat la New York, iniţial pentru a participa la scoala de arta. În prezent, el trăieşte şi lucrează în New York, ca editor de film independent / compozitor / producător pentru diverse industrii.
Zeitgeist a luat fiinţă ca un proiect personal, care a fost prezentat la New York, intr-o libera exprimare a opiniei publice. După eveniment filmul a fost postat online putini crezand ca va avea un răspuns public. În termen de o lună, filmul a avut comentarii record. Luni mai târziu, "Final Edition" a fost finalizat. În total, vizualizarile pentru "Zeitgeist, The Movie" au depăşit 50000000 doar pe Google Video . Având în vedere alte posturi în diferite formate, împreună cu proiectiile publice, se estimează că vizualizările din intraga lume au depasit 100 de milioane.
În octombrie 2008, "Zeitgeist Addendum" a fost lansat ca o continuare a primului film, bucurandu-se de cel putin acelasi succes ca si primul.
Urmariti filmul care a intors pe dos omenirea.

READ MORE - Zeitgeist filmul

Curiozitati din lumea vie

 Este adevărat: crocodilii chiar plâng după ce înghit prada. Crocodilului îi curg lacrimile abundent din ochi, după ce biata victimă este devorată. Acest fenomen nu se datorează, cum s-ar crede, regretelor tardive pe care le încearcă uriaşa reptilă, ci este un mecanism de reglare prin care animalul scapă în acest fel de apa şi sărurile în exces.

Cămilele din deşert rezistă fără să bea apă până la 45 de zile, în primele două săptămâni nici măcar nu manifestă vreun semn de sete. Acest lucru se explică prin capacitatea acestui animal de a înmagazina grăsime în interiorul cocoaşelor. Prin reacţii metabolice specifice cămila poate obţine apă din grăsimea acumulată, fără a avea nevoie de aport extern.

Mierea, acest aliment delicios, cu parfum delicat, este preparat de către albine. Modul de formare al mierii este, însă, destul de puţin cunoscută, datorită valenţelor mai puţin estetice ale procesului. Ca materie primă în fabricarea mierii este folosit nectarul, care suferă o prelucrare în guşa albinei, este parţial hidrolizat şi îmbibat cu saliva albinei. Apoi este debordat în alveole. Astfel se pregăteşte mierea florală.

Rechinii, aceste maşini formidabile de ucis, au o caracteristică foarte interesantă a dinţilor: dinţii se deplasează, în tot cursul vieţii, spre marginea anterioară a maxilarului. În acest fel şirurile anterioare de dinţi vechi, tociţi, ies treptat din cavitatea bucală şi apoi cad. Astfel teribilul peşte îşi păstrează până la bătrâneţe îngrozitoarele arme.

Există cazuri neobişnuite şi ciudate de lactaţie la om. Se cunosc cazurile din Polinezia, unde femeile îşi alăptează copii până la 6 ani, iar anumite triburi de inuiţi (eschimoşi) înregistrează destul de des cazuri de alăptare până la vârsta de 10-12 ani.

Şopârla mexicană Phrynosoma are curioasa capacitate de a „scuipa” sânge din …. ochi. Este o armă de apărare eficientă, capabilă să pună pe fugă orice curios care doreşte să studieze şopârla prea de aproape.

Albinele pot rezista şi la geruri de -30 de grade Celsius. Acest lucru se datorează capacităţii acestora de a forma ghemuri uriaşe, în jurul reginei. Albinele din straturile exterioare intră din ce în ce mai adânc, astfel că următorul strat este expus temperaturilor scăzute. În interiorul sferei temperatura poate ajunge la +35 de grade Celsius.

Un animal foarte interesant, din toate punctele de vedere, este amphioxul (Brachiostoma lanceolatum) un animal mic care trăieşte în mâlul de la marginea litorală. Acest animal vede cu creierul, datorită capsulei cartilaginoase transparente care îi acoperă organele nervoase.

Cum văd broaştele? Imaginaţi-vă un televizor alb-negru deschis, dar care nu prinde nici un program. Este un mod foarte eficient de a vedea prada. Dacă pe „ecranul televizorului ei” apare brusc un punct mişcător, o muscă de exemplu, este imposibil să nu o vadă (sau s-o rateze).

Oposumul, un mic animal marsupial din America este realmente capabil „s-o facă pe mortul”. Acest animal, când este atacat, cade brusc pe spate şi rămâne nemişcat, rigid chiar. Iniţial s-a crezut că animalul leşină, dar studiile electronofiziologice au arătat că oposumul chiar se preface, în acest timp fiind, de altfel, foarte atent la cel care îl studiază. Acest lucru îi oferă oposumului posibilitatea de a aştepta momentul potrivit pentru a fugi.

În anumite nopţi, cu lună, pe ţărmurile oceanului Pacific, apar pe valuri unde luminoase, provocate de microorganisme luminescente, care oxidează luciferina, un compus chimic întâlnit şi la licurici. Aceste microorganisme se pot lipi de penele păsărilor acvatice şi astfel pot apărea lebede, cormorani sau pescăruşi luminoşi. Chiar şi oamenii pot lăsa urme luminoase pe nisipul ud dacă intră în apă.

Leziunile zonelor temporale ale emisferelor cerebrale, care la europeni perturbă în întregime scrierea, la japonezi determină consecinţe mai puţin rele, iar chinezii nu sunt afectaţi deloc. Dar, leziunile din zona parietală, care pentru europeni nu au consecinţe în ceea ce priveşte scrierea, la japonezi duc la perturbarea capacităţii de a scrie, iar la chinezi anularea capacităţii de a scrie.

Dacă există leziuni în zona temporală a emisferelor cerebrale, cei afectaţi nu pot distinge literele "D" de "T", sau "B" de "P". Pentru bolnav, cuvântul "casă" sună ca "masă", "lasă" sau "rasă". În acest caz este tulburată înţelegerea sunetelor, deoarece bolnavul continuă să audă, dar nu percepe deosebiri de nuanţă.
READ MORE - Curiozitati din lumea vie

Curiozitati despre corpul tau


 • Cand mergi, antrenezi aproximativ 200 de muschi.
 • Daca ai IQ-ul mai mare, visezi mai mult.
 • Cea mai mare celula este ovulul, iar cea mai mica spermatozoidul.
 • Degetul mare de la picior, cu toate ca este cel mai mare, are numai doua oase (falange). Restul au toate cate trei oase.
 • Acidul clorhidric din stomac poate degrada o lama de ras in cateva saptamani.
 • Creierul poate stoca de cinci ori mai multe informatii decat contine enciclopedia Britannica.
 • In sapte secunde, mancarea ajunge din gura in stomac.
 • Un vis dureaza in medie 2 - 3 secunde. Stim, te bucurai de punctul doi!
 • La conceptie, ai petrecut numai jumatate de ora ca o singura celula.
 • Ai acum un trilion de bacterii pe fiecare picior.
 • In 30 de minute, corpul produce suficienta caldura pentru a fierbe doi litri de apa.
 • Smaltul dintilor este cel mai dur material din corp.
 • Intr-un minut, tot sangele (minus cel de depozit) iti trece prin cord.
 • Daca esti barbat si ai par mult pe piept, ai un risc mai scazut de a face ciroza hepatica.
 • Policele (degetul mare de la mana) are aceeasi lungime ca si nasul.
 • Suprafata alveolara este cat cea a unui teren de fotbal.
 • Acum, ia degetul mare de langa nas si nu te mai gandi la bacteriile de pe picioare...
READ MORE - Curiozitati despre corpul tau

Spalarea creierului

Se considera manipulare mentala controlarea cu succes a gandurilor si actiunilor unei persoane, fara a avea consimtamantul ei. De regula, persoana respectiva renunta la un set de idei politice, religioase sau atitudini sociale, fiind ”convinsa” sa accepte un set nou de idei, care sunt opuse celor vechi, fara a se face uz de forta. Termenul “brainwashing” se foloseste in cazul persoanelor convinse prin si de propaganda.

Controlul mental e reprezentat printr-o gama larga de tactici psihologice capabile de a slabi controlul individului asupra comportamentului, emotiilor si deciziilor sale. Exista numeroase controverse in privinta metodelor de obtinere a acestui lucru, acestea sunt in stransa legatura cu religia, politica, prizonierii de razboi, totalitarism, culturi, terorism, etc.

In cartea sa din 1961 “ Thought Reform and the Psychology of Totalism: A Study of “Brainwashing” in China”, psihiatrul Robert Jay Lifton descrie 8 metode folosite pentru manipularea individului.
1. Controlul milieu
Controlul milieu implica controlul total asupra informatiilor si mijloacelor de comunicatie, atat din mediul exterior cat si cel interior al individului, care are ca rezultat o izolare aproape totala de restul societatii.

Acest tip de control implica si diverse tehnici pentru a restrictiona contactul membrilor cu lumea exterioara si reduce capacitatea critica si rationala de judecare a informatiei.

Solidaritatea grupului unifica o subcultura intr-o comunitate. Criticii sustin ca oamenii izolati de societate si familie sunt privati de cunoasterea exterioara iar liderii grupurilor limiteaza cognitia umana, reducand-o la respectivul grup.

2. Manipularea mistica
Manipularea mistica implica manipularea experientelor care apar in mod spontan, dar de fapt au fost planuite si orchestrate de catre grup sau de liderii sai, avand ca scop demonstrarea autoritatii divine, a evolutiei spirituale sau a unui dar sau talent special care ii permite liderului sa reinterpreteze evenimentele, legile si experientele dupa bunul sau plac.

Cultele procedeaza asemanator alcatuind adevarate scenarii, cu scopul de a convinge grupul de nocivitatea unui anumit comportament sau convingeri, dand nastere la o comunitate de sentimente, la o coeziune interna, care poate imbraca forma unei eliberari de energie colectiva. In acest mod, pe nesimtite o intreaga colectivitate este transformata in sensul dorit de lideri si, chiar daca la suprafata totul pare normal, sechele psihice nu sunt deloc neglijabile, ele sedimentandu-se si putand invada realul oricand. Aceasta transformare nu are doar aspecte negative, ci poate constitui liantul care solidifica un anumit grup.

3. Puritatea ca cerinta primordiala
Puritatea ca cerinta primordiala implica impartirea lumii in alb si negru, membrii sunt presati permanent sa se conformeze ideologiei grupului si sa aspire la perfectiune. Drept mecanism de control se foloseste inocularea sentimentului de vina sau de vinovatie.

4. Confesiunea
Pacatele sunt definite de grup, iar confesiunea are loc in prezenta unui supraveghetor personal sau in mod public. Pacatele si atitudinile membrilor sunt discutate si exploatate de catre lideri.

5. Stiinta sacra
Stiinta sacra este doctrina sau ideologia unui grup care e considerata Adevar Suprem. Acest adevar nu poate fi gasit in afara grupului iar liderul, mesager al divinitatii, e dincolo de orice critica sau indoiala.

6. Incarcarea limbajului
Incarcarea limbajului este interpretarea sensului cuvintelor si frazelor de catre grup, astfel incat cei din exterior sa nu le inteleaga. Jargonul e compus din clisee care trebuie sa schimbe gandirea membrilor, conform celei de grup.

7. Doctrina mai presus de individ
Doctrina mai presus de individ, subordonarea experientelor personale celor sacre. Orice experienta contrarie trebuie interzisa sau reinterpretata pentru a corespunde ideologiei grupului.

Ideologiile de cult se bazeaza pe dihotomia interior-exterior si pe maniheismul bine-rau, intretinand la adept o frica continua de lume, discursul sectei alimentand si etaland contradictiile sociale. Confruntarea brusca cu realitatea poate provoca accese anxioase, care pot avea o mare anvergura, insotindu-se si de manifestari somatice. Astfel, medicii care au tratat copii care au supravietuit dramei de la Waco au constatat la acestia tulburari somatice masive, in special cardiace si intestinale, a caror evolutie a condus la ipoteza ca aveau cauze psihice. Manifestari asemanatoare s-au mai intalnit la persoane crescute exclusiv in mediul sectar, insa intr-un grad mai redus de gravitate.

Fobiile sunt indreptate intr-o diversitate de directii: persoane (in special reprezentanti ai institutiilor statului, psihiatri, clerici), institutii (armata, Biserica), manifestari culturale, practici medicale, diverse alimente, obiecte (in special noile produse ale tehnicii moderne, produse vestimentare). Aceste fobii se pot indrepta si impotriva unor etnii, rase, natiuni, insa acele grupuri care adopta asemenea atitudini se autoizoleaza si nu au prea mare importanta din punctul de vedere al impactului social.

8. Renuntarea la existenta
Grupul hotaraste cine are dreptul sa existe si cine nu. De regula cei din afara sunt pacatosii condamnati, de aceea trebuiesc convertiti la ideologia grupului.

Exista multe conceptii gresite despre controlul mental, printre acestea se numara :
 • eforturile parintilor pentru educarea copiilor conform normelor sociale, morale si a standardelor personale.
 • tehnicile de modificare a comportamentului, fie prin auto-disciplinare si autosugestie sau prin intermediul work-shop-urilor si a anumitor clinici.
 • publicitatea si seductia sexuala.
 • tratamentele dezumanizante si devalorizante a fiintei umane din folosite de ofiteri in armata sau in penitenciare, avand ca scop distrugerea individualitatii. Asta e valabil si pentru antrenorii si instructorii sportivi care ameninta, devalorizeaza, si care prin pedepse fizice sau prin exercitii fizice excesive, incearca sa distruga ego-ul si sa formeze spiritul de echipa si de identificare cu grupul.
 • unele dintre tacticile de recrutare a miscarilor spirituale si religioase sau a grupurilor de potential uman New Age.
 • victimele unei rapiri care sunt convertite sau dobandesc o relatie empatica cu rapitorii lor ( Sindromul Stockholm ).
 • femeia care ramane alaturi de barbatul care abuzeaza de ea.
 • mesajele subliminale din muzica, reclame sau casetele self-help.
 • armele laser, radiatoarele isotropice, ultrasunete, generatoarele de puls electromagnetic non-nuclear sau emitatoarele de microunde de mare putere, toate acesta fiind folosite pentru a deruta sau a incapacita oamenii.
 • tehnicile de “brain-washing” ( tortura, deprivare senzoriala, etc. ) folosite de chinezi in timpul razboiului din Coreea si faimosii zombie obtinuti in Voodo.

Multe dintre conceptiile gresite despre controlul mental, provin din fictiune. Un exemplu in acest sens, e filmul “Candidatul Manciurian”, care are ca subiect un asasin programat sa reactioneze la un stimul post-hipnotic, sa comita o crima si sa uite complet evenimentul. In alte lucrari de fictiune se folosesc droguri sau implanturi cerebrale, fiind deja cunoscut faptul ca stimularea creierului ( mecanica, electrica, chimica, etc. ) poate produce reactii corporale si schimbari de comportament.

Putem cauza niste efecte previzibile, cum ar fi uitarea unui eveniment sau inocularea unui sentiment sau a unei dorinte, dar nu putem face asta intr-o maniera non-invaziva si care sa ne permita un control aproape complet a acelei persoane.

In viitor poate o sa fie posibila implantarea unui dispozitiv care prin controlarea reactiilor chimice din creier, sa manipuleze gandurile si actiunile individului.

Dar avand in vedere nivelul actual al neuro-stiintelor acest lucru inca nu e posibil, desi doi neurologi de la Universitatea Emory, dr. Roy Bakay si dr. Philip Kennedy, au realizat un implant cerebral electronic, activat de ganduri, care permite miscarea unui cursor.
READ MORE - Spalarea creierului

Ce este fulgerul ?

Fulgerul este rezultat in urma unui proces de descarcare electrica cauzat de o diferenta de potential electrostatic.
Fulgerul se produce intre nori incarcati cu sarcini electrice diferite, iar descarcarea intre nor si pamant provoaca un arc luminos, numit traznet.
Atunci cand vedem un fulger nu auzim si sunetul produs de descarcare, deoarece viteza sunetului este mai mica fata de cea a luminii. Decalajul se datoreaza diferentei dintre vitezele de propagare ale celor doua unde, cea luminoasa si cea acustica.

In mitologie, fulgerele sunt folosite pentru a exprima mania lui Dumnezeu. Gasim acest fenomen mentionat de mai multe ori, in Moise 9,24, Samuel 22,15, Hiob 37, Psalm 18, la izgonirea din rai a lui Satan (Luca 10,18) etc.
Credintele variau de la o civilizatie la alta. De exemplu, etruscii considerau fulgerele ca un oracol care le prezicea viitorul. Informatiile care descriau indicatiile transmise prin fulgere se numeau libri fungurales.
Vechii germani considerau fulgerele ca fiind un semn al zeului Thor care arunca ciocanul sau spre pamant. Slavii aveau zeul Perun ca zeu al furtunii. La fel Zeus si Jupiter sunt reprezentati insotiti de fulgere.

Cercetarea fulgerelor intr-un mod mai serios a inceput odata cu Benjamin Franklin.
Benjamin Franklin a demonstrat ipoteza ca traznetul este rezultatul tensiunii dintre nori si pamant cu ajutorul unui zmeu de hartie cu care a declansat fulgerul in prezenta norilor de furtuna, in anul 1752.

Desi este un fenomen popular, fulgerele au dat nastere unor controverse cu privire la efectul lor, cat si in modul cum acestea iau nastere.

Formarea fulgerului
Datorita curentilor de aer existenti in nor precum si prin repartizarea inegala de gheata si apa, se formeaza prin frecare, spatii cu incarcatura ionica electrostatica negativa si pozitiva.
In mod normal stratul superior al norului este incarcat pozitiv, iar stratul inferior este incarcat negativ. Zona dintre cele doua straturi incarcate diferit se afla la o inaltime mare unde temperatura variaza intre -10 si -15 grade Celsius.
Aici, picaturile de apa din nor se transforma in cristale de gheata.

Fulgerul este o descarcare electrica, iar atunci cand ia nastere produce un echilibru electric intre straturile norului de furtuna. Pentru a lua nastere un trasnet intre un nor si pamant trebuie sa existe in prealabil tensiuni de cateva zeci de milioane de volti, iar fenomenul, care este o scanteie de descarcare electrica, sa aiba o tensiune de aproximativ 3 milioane de volti / metru. Puterea de strapungere a fulgerului este data si de umiditatea aerului.
Exista premiza ca in prealabil aerul este ionizat de radiatiile cosmice transformand moleculele de aer din atmosfera intr-o lavina electronica rezultand o reactie in lant, care creeaza un canal de aer ionizat pentru fulger. Acest fenomen a fost presupus de cercetatorul Charles Thomson.
Forma in zig zag a fulgerului este produsa prin descarcarea electrica numai prin zonele cu aer ionizat.

Fugerul are in medie, 4 sau 5 descarcari principale ce dureaza 0,01 secunde, iar cea principala numai 0,0004 secunde. Dupa o pauza scurta de 0,03 – 0,05 secunde urmeaza noi descarcari. Au fost observate astfel descarcari atingand un numar de 42 cu o intensitate medie de 20.000 de amperi.
Un fulger atinge in medie lungimea de 1 – 2 km, iar in zonele tropicale unde umiditatea aerului este mai ridicata, fulgerul poate atinge 2 – 3 km lungime. In nori s-au observat fulgere cu o lungime de 5 – 7 km, iar cu ajutorul radarului pentru fulgere, unele ce ating 140 km lungime.

In momentul formarii fulgerului aerul inconjurator din jurul tunelului provocat de acesta atinge temperaturi de 30.000 de grade Celsius. Aceasta supraincalzire brusca a aerului duce la o dilatare masiva asemenea unei explozii cu un zgomot puternic numit tunet.
READ MORE - Ce este fulgerul ?

Despre Zidul Chinezesc

Zidul Chinezesc este o constructie strategica militara cu caracter defensiv, cu o lungime de aproximativ 9000 de km si avand extremitatile la Jiayuguan, in vest si Shanhaiguan, in est. Zidul trece prin zece regiuni ale Chinei: Liaoning, Hebei, Tianjin, Pekin, Shanxi, Mongolia Interna, Shaanxi, Ningxia, Gansu si Qinghai.

Cu o istorie care dateaza de mai bine de 2000 de ani, Marele Zid Chinezesc reprezinta una dintre cele mai importante atractii din intreaga lume, datorita grandorii sale arhitecturale si a semnifivatiei istorice. Initial, a fost construit ca segmente de zid independente pentru diferite state, care doreau astfel sa se apere de invazia triburilor migratoare care veneau dinstre stepele nordice. Cel care a reusit sa construiasca si alte ziduri intre acestea mai vechi si sa le uneasca pe toate, formand astfel "Marele Zid Chinezesc" a fost primul imparat al dinastiei Qin, Qin Shi Huang. Primele sectiuni ale zidului au fost construite mai mult in vai in timp ce urmatoarele au fost construite mai mult pe crestele muntilor. De atunci zidul a fost mereu recladit, atingand in timpul dinastiei Ming lungimea maxima.

Grosimea zidului este diferita in functie de zone si poate ajunge in unele locuri pana la 8 metri, chiar 10 metri la baza. La intevale de cateva sute de metri au fost construite turnuri de observare, inalte de pana la 12 metri. Acestea aveau rolul de observare si militarii care se aflau in ele transmiteau semnale in caz de atacuri. Se estimeaza ca ar fi existat in jur de 25.000 de astfel de turnuri.

Zidul Chinezesc este cel mai lung zid de pe Terra, cu o lungime estimata recent la 8851 de km, cu mai mult de 2500 de km fata de cei 6300 km estimati initial.

Marele Zid Chinezesc a fost declarat monument istoric al Chinei in 1952 si a intrat in patrimoniul UNESCO in anul 1987.
READ MORE - Despre Zidul Chinezesc

Curiozitati despre lilieci

Liliecii nu sunt prea indragiti de cei mai multi oameni, avand si o reputatie destul de proasta. Pe nedrept, au fost asociati cu vampirii, insa in realitate, exista doar cateva specii care se hranesc cu sangele altor animale. Liliecii care traiesc pe continentul european sunt in exclusivitate insectivori. In timpul unei vieti, un liliac consuma aproximativ 10 kilograme de tantari.

Liliecii folosesc ca adapost pesterile, scorburile copacilor, fisurile stancilor si podurile nelocuite. Speciile care traiesc in zona temperata, inclusiv cei din Romania, hiberneaza sau migreaza pentru a putea supravietui anotimpului rece.

Liliacul este probabil singurul mamifer zburator (capabil de zbor sustinut). Face parte din ordinul Chiroptera (Cuvantul Chiroptera vine din greaca, cuvintele kheir = mana, pteron = aripa). Aceasta denumire vine de la caracterul esential al acestuia de a-si transforma membrele anterioare in aripi.
De pe laturile corpului porneste o pielita subtire care uneste membrele anterioare , ce au 4 degete alungite cu membrele posterioare (care au degete scurte si ghiare ascutite cu care se agata) si coada, lunga si subtire. In timpul zborului, pielita este mai bine intinsa prin prin indepartarea degetelor.
Capul este mic si alungit, are o gura larga, ochi foarte mici, iar urechile au pavilioane lungi.
Corpul de marimea unui soricel, este scurt, indesat, cu scheletul usor, format din oase subtiri. Osul pieptului are o carena mica (proeminenta alungita in forma de creasta a sternului pe care sunt fixati muschii pieptului si care actioneaza aripile) pe care se fixeaza mischii aripilor, bine dezvoltati.
Organele de simt: Zburand mai mult noaptea, are vederea slaba. Mirosul, pipaitul si auzul sunt foarte bine dezvoltate.

In timpul zilei liliacul sta ascuns in locuri intunecate, si se agata cu ghiarele membreleor posterioare atarnat cu capul in jos, infasurat in aripi.
Hranirea liliacul se hraneste cu insecte pe care le prinde in zbor, cu ajutorul dintiilor care au varfuri foarte ascutite ca niste ace cu care sfarama corpul insectelor.
Inmultirea perioadele de gestatie la femelele lilieci sunt cuprinse intre 44 de zile si 8 luni la diferite specii. Prin luna mai femela liliac naste un pui orb si fara par pe care-l hraneste cu laptele produs de mamele. Cand este mic, puiul, se agata de parul de pe pieptul mamei.
Exista si lilieci care nu hiberneaza, iar o data cu sosirea toamnei, fac calatorii li\ungi, ca si pasarile calatoare.
In lume exista aproximativ 1100 de specii, reprezentand circa 20 la suta din toate speciile de mamifere.

Aripa celui mai mare liliac are aproximativ 1,5 – 2 metri lungime, iar cel mai mic liliac cantareste mai putin decat o simpla moneda.
In America de Nord liliecii sunt considerati mamiferele cu cel mai mare risc de disparitie. Acestia sunt considerati cel mai bun control natural asupra imultirii insectelor. Saptezeci la suta dintre speciile de lilieci se hranesc cu insecte.

Vazul acustic – ecolocatia
Cercetatorii au fost dintotdeauna fascinati de abilitatile unice ale liliecilor, in special de ecolocatie. Liliecii nu au un vaz bun, insa dispun de o un alt “simt”.
Toti liliecii din subordinul Microchiroptera se orienteaza si se hranesc cu ajutorul ecolocatiei. Liliecii emit vibratii de sunete cu frecvente inalte care sunt reflectate inapoi ca ecouri in urechile liliacului dinspre suprafetele inconjuratoare indicand pozitia, distanta relativa si chiar natura obiectelor din mediu asemenea unui sonar.

Vazul acustic le permit liliecilor sa se orienteze chiar si cand este intuneric complet. Proprietatile fizice ale sunetelor emise variand in functie de specie. Sunetele se formeaza in laringe si sunt emise prin gura sau prin nari (in functie de specie).

Liliecii in mitologie
Liliecii au fost adesea desenati si folositi ca emblema anumitor orase si s-au realizat chiar statui.
In mitologie, in perioada clasica, liliecii au fost pictati ca simbolizand taramul mortilor, sau a lumii de jos. Ei au simbolizat si distrugerea si decaderea.
Zapotecii ii pictau adesea pe monumentele funerare si erau asociati cu moartea.

Aspectul lor putin inspaimantator a creat o serie de legende si mituri de-a lungul timpului.
Probabil singurii care au vazut in lilieci ceva bun au fost chinezii. In chineza, “liliac” inseamna si “bucurie”. In perioada antica chinezii au observat ca liliecii se hranesc cu insecte, impiedicand raspandirea malariei.
In Europa, in perioada medievala, in folclorul traditional liliecii erau atribuiti vrajitoriei si intruparea Raului. Dragonii si demonii erau adeseori pictati cu aripi de liliac. Asocierea cu vampirii a aparut in secolul al XVIII, cand zoologistul Georfes Louis Leclerc de Buffon a examinat liliecii din America de Sud. Acestia se hraneau cu sange. In aceeasi perioada, horrorul in stil gotic a devenit la moda in Europa, fiind scrise multe povesti fantastice ce identificau liliecii ca fiind vampiri.

sursa: www.descopera.org
READ MORE - Curiozitati despre lilieci

Ordine cavaleresti importante

Cele mai importante Ordine Cavaleresti sunt: Ordinul Sarmanilor Cavaleri ai lui Hristos si ai Templului lui Solomon cunoscut drept Ordinul Templier, Ordinul Cavalerilor Ospitalieri, Ordinul Dragonului, din care a facut parte si Vlad Tepes, Ordinul Teutonic etc.
Ordinul Dragonului (Societas Draconistrarum) era un ordin militar asemanator Ordinului Templierilor ce s-a manifestat in zona centrala a Europei. A fost creat de viitorul imparat Sigismund de Luxemburg in anul 1408, in principal pentru a proteja crestinatatea de amenintarea otomana.

Ordinul Teutonic este un ordin religios german catolic, format la sfarsitul secolului al XII-lea la Acra, Palestina. In timpul Evului Mediu, Ordinul Teutonic a fost un ordin militar cruciat si purtau vesminte albe cu o cruce neagra.

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta este unul dintre cele mai vechi ordine nobile, catolice existente avand ca scop slujirea si ajutorarea aproapelui.
Rolul initial al acestui ordin a fost apararea, sprijinirea si ingrijirea pelerinilor in drumul lor spre Pamantul Sfant. Ca recunoastere a realizarilor sale, Ordinul s-a bucurat de suveranitate si a intretinut relatii cu peste 90 de tari.
Ordinul Maltez si-a inceput activitatea in Romania in anul 1932 si a reluat-o din decembrie 1989.

Specific ordinelor militare, gasim juramantul solemn de aparare a religiei crestine, a vaduvelor si orfanilor; ceremonialul se numea in franceza adoubement. Au existat peste 300 de astfel de ordine din care cele mai importante sunt OSMTH si Ordinul de Malta.
Ordinele Initiatice

Ordinele Initiatice sunt specifice secolului XVIII si nu necesita in mod obligatoriu religia crestina. Printre cele mai importante astfel de ordine sunt Francmasoneria, Rosicrucianismul, Martinismul si Ordinul Zorilor de Aur (Golden Dawn). Ordinul initiatic poate fi si cavaleresc, insa reciproca nu este valabila.

S-ar mai putea discuta aici si de o categorie aparte, rebela, in randul societatilor initiatice: cei care au sustinut nazismul: Vrile, Thule, Ordinul Negru etc. Din Romania merita mentionate Legiunea Arhanghelului Mihail si Garda de Fier. Alte grupari raman in cea mai mare discretie pana cand intervin anumite evenimente. Cel mai bun exemplu fiind Iluminatii din Bavaria.

In Orient exista confrerii musulmane care reprezinta partea esoterica a religiei si raman inchise maselor. In perioada cruciadelor, Templierii au preluat de la Ordinul Asasinilor stilul gotic, limbajul criptic si simbolic. De asemenea, se poate vorbi si de o origine islamica a Rosicrucianismului, eroul manifesto-urilor din anii 1600 facand calatorii in Orient pentru a redescoperi arta care fusese distrusa in Europa de Inchizitie.

Masoneria a inceput sa cunoasca mai multe directii de dezvoltare, de multe ori independente si adeseori aflate – paradoxal – pentru o fratie Universala, in opozitie. In mare, Masoneria este esoterica, oculta si spirituala, Masoneria Deista (regulara) si Masoneria laica.

Francmasoneria esoterica, oculta si spirituala

Ritul egiptean face parte din aceasta categorie, cunoscut ca fiind ritul Memphis – Misraim, bazat pe misteriile revelate ale umanitatii de catre Hermes Trismegistul, urmand miturile lui Isis, Osiris, Horus si Seth. In cele mai inalte grade ale sale dezvolta concepte hermetice, alchimice si de inalta magie.

Francmasoneria Deista (regulara)
Masoneria engleza a fost fundamental modelata de doi scotieni: James Anderson si Cavalerul de Ramsay.
Undeva, s-a produs o separare intre antici si moderni. Patru loji se unesc si formeaza Marea Loja din Londra, prima structura care se rupe din randurile masonilor operativi si formand, conform istoricilor, prima obedienta a francmasonilor regulari. Anticii se constituie ca Marea Loja impunand gradul Royal Arch ca simbol al legaturii masonilor speculativi cu Dumnezeu si continuarea mitului Templului lui Solomon.
O diferenta este ca anticii se autodenumesc Fratie, iar Modernii, Societate.

Francmasoneria Laica
In 1773 s-a format Marele Orient, la Paris. Acestia s-au distantat de restul structurilor masonice prin respingerea bibliei sau a oricarei carti sfinte, si prin directia revolutionara, anti-religioasa. Marele Orient nu se considera regular, ci isi afirma cu o oarecare mandrie “iregularitatea”. Miscarea masonica in carca careia se pun, de regula toate manifestarile anti-masonice.
Acest tip de francmasonerie a lucrat foarte eficient, fiind autoarea revolutiei Franceze, dar si a Terorii, con-autoarea independentei Statelor Unite, dar si prezervatoarea doctrinei iluminatilor care au condus la aparitia socialismului si a comunismului.

In decursul istoriei francmasoneriei au aparut atat avenimente luminoase, de progres, cat si intunecate, cum s-a intamplat cu imixtiunea Iluminatilor din Bavaria, aparitia materialismului, naturalismului, promovarea in lume a ideilor marxiste, care au facut posibila aparitia sistemelor totalitare.

sursa www.descopera.org
READ MORE - Ordine cavaleresti importante

 
 
 

Recomandam

Recomandam