Pe numele adevarat Lovisa Gustafson, Greta Garbo s-a nascut la 18 septembrie 1905 in capitala Suediei (Stockholm).
Cea care avea sa fie denumita "Divina" are stramosi tarani. Tatal sau este muncitor. Inca de mica, se comporta ciudat; ii place sa se retraga intr-un colt sa viseze. La varsta de numai 14 ani, isi pierde tatal si este nevoita sa renunte la scoala, ca sa se angajeze ajutor de barbier. Lucreaza apoi ca vanzatoare intr-un magazin ce o foloseste pe post de model pentru reclamele din ziare. Tarancuta grasuta si necultivata, la acea vreme nu are aspiratii de actrita.
Insa destinul face sa apara intr-un scurt film publicitar si sa fie remarcata de regizorul de comedie Eric Petschler, care ii ofera un rolisor in "Peter vagabondul", in anul 1920. Incurajata de aceasta reusita, solicita si obtine o bursa la scoala suedeza de drama. Urmeaza cursurile Conservatorului de Arta din Stockholm si mai obtine doua mici roluri in filme.
In anul 1923, la varsta de 17 ani, devenita frumoasa si fascinanta, este descoperita de regizorul suedez Mauritz Stiller. Este primul si singurul barbat pe care il iubeste cu disperare. Din pacate, dragostea ramane neimpartasita, fiindca el nu este atras de femei. Are insa o deosebita grija fata de tanara actrita, pe care o boteaza "Garbo" - cuvant care in limba suedeza inseamna "dracusor" sau "spiridus", iar in limba spaniola "dragut", "gratios", "elegant".
In anul 1923, Mauritz o distribuie in rolul principal din celebrul "Legenda lui Gosta Berling" ("Gsta Berling"). Se poate spune ca Greta Garbo, supranumita "Sfinxul suedez", este opera acestui regizor genial, a carui disparitie timpurie va nimici sufletul creatiei sale.
Pe drumul succesuluiActrita primeste, apoi, rolul principal din "Ulita durerii", film turnat de Pabst, la Berlin. In timpul turnarii, Stiller se deplaseaza in capitala Germaniei si repeta in fiecare seara cu ea scenele pentru a doua zi.
In anul 1925, realizeaza impreuna "Die Freudlosse Gasse", film de succes care le aduce amandurora contracte de colaborare cu faimoasa companie cinematografica Metro Golwin Mayer. Prima productie americana in care Garbo este distribuita se numeste "Torentul" ("The Torrent") - in anul 1925. In anii '30, joaca in primul film vorbit, "Anna Christie", care ii aduce o nominalizare la premiul Oscar pentru "cea mai buna actrita". Vocea sa, cu timbru special, o ajuta sa supravietuiasca sonorului, a carui descoperire naruie cariera unor staruri ale filmului mut. Obtine mari succese in filme ca: "Grand Hotel", "Mata Hari" (1931), "Anna Karenina" (1935) - considerata de unii varful carierei ei - "Ninotchka" (1931), care ii prezinta potentialul comic. Ultimul sau film este tot o comedie, intitulata "Femeia cu doua fete" ("Two - Faced Woman" - in anul 1941). Greta a fost mereu nemultumita de rolurile care i s-au incredintat si a tanjit dupa personaje de talia Ioanei d'Arc.
Singurul rol care s-a apropiat de dorintele ei a fost regina Cristina. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, simte ca lumea s-a schimbat atat de mult, incat trebuie sa se retraga pentru totdeauna din fata camerelor de luat vederi. Abandoneaza Hollywood-ul si se muta la New York. De altfel, "Divina" a trait intotdeauna retrasa. Fugea de admiratori, ura multimile, ascunsa mereu dupa ochelari grosi si negri. Izolata in spatele zidurilor inalte ale proprietatilor sale, nu dadea niciodata interviuri, nu semna autografe si nu raspundea la scrisorile fanilor.
Retrasa, printre flori si legume nu asista la premierele propriilor filme, nu participa la petrecerile de la Hollywood. Nu dadea nimanui numarul de telefon si insusi directorul companiei Metro Goldwin Mayer trebuia sa ceara audienta secretarului ei pentru a-i putea vorbi.
A avut foarte putini prieteni, legaturi amoroase scurte si nu s-a maritat niciodata. A fost logodita cu actorul John Gilbert, pe care l-a cunoscut in timp ce turnau impreuna in "Carnea si diavolul" si pe care l-a parasit cu cateva zile inainte de nunta. Pentru a o uita, el se insoara cu actrita Ina Claire, mariaj ce naufragiaza in alcool si indiferenta.
In dragoste, "Sfinxul suedez" a ramas intotdeauna pasiv. A iubit o singura data si bine, pe Stiller. O data cu pierderea lui, si-a pierdut si pofta de viata: "Nu-mi gasesc nici un loc unde sa traiesc. Sunt ca o corabie in deriva". Era o fiinta timida, pudica, ciudata, cand vesela si glumeata, cand melancolica si cu privirea ratacita.
La varsta de 36 de ani, in plina glorie, se retrage pentru totdeauna intr-o lume a misterului. Respingerea publicitatii ii face o si mai mare reclama. Filmele ei au un loc aparte in istoria cinematografiei si sunt considerate comori nepretuite ale celei de-a saptea arte. Pana la sfarsitul vietii, Greta Garbo se ocupa de gradinarit. Isi petrece tot timpul printre flori si legume. In anul 1954, i se acorda un premiu Oscar special pentru intreaga cariera. Isi scrie biografia in anul 1990, an in care, la 15 aprilie, paraseste scena vietii. Se stinge discret, la New York, la varsta de 84 de ani, dar ramane o mare stea a ecranului, care nu va apune niciodata.