Tarotul



Asociat de mult timp cu imaginea unei vrajitoare si a unui glob de cristal, jocul de tarot si-a pierdut astazi din popularitate si a ramas invaluit in mister.
Putini stiu insa ca tarotul este de fapt "stramosul" setului de carti de joc obisnuite, pe care le folosim la poker, whist sau bridge.
Pachetul de 78 de carti este compus din 21 de atuuri, un nebun, si patru culori formate fiecare din 10 numere si 4 figuri (bate, spade, cupe si pentagrame). Cele 21 de atuuri si nebunul formeaza arcanele majore, iar restul cartilor arcanele minore.
Poate fi folosit in ritualuri magice, pentru prezicerea viitorului sau pur si simplu pentru distractie. In afara de clasicul ghicit, care ar putea sa supere o fata bisericeasca, exista si alte moduri de a iti petrece timpul cu un set de astfel de carti. In Franta, spre exemplu, tarotul frantuzesc este al doilea joc de carti preferat, dupa Belote.
In secolul al XVII-lea, era foarte popular in Bologna jocul de tarochini, care se juca cu un set special de carti si avea reguli complexe, scopul fiind sa acumulezi cat mai multe puncte, fiecare carte valorand un anumit numar de puncte.
Ceea ce este specific jocului de tarot este ca impartirea cartilor si ordinea in care actioneaza jucatorii sunt in sens invers acelor de ceasornic.
Cartile de tarot sunt utilizate in scopuri mistice in principal in tarile anglo-saxone, in tarile europene ele fiind utilizate mai des pentru divertisment.

Ilustratiile
Chiar daca ilustratiile de pe fata cartilor difera de la un set de carti la altul, structura este mereu aceeasi. Daca intr-un set clasic de carti ilustratiile prezinta doar simbolul cartii respective, exista magazine care ofera o oferta extrem de variata.

Imaginile difera in functie de viziunea artistului care le creeaza sau in functie de producator. Ele pot prezenta orice, de la mitologia greaca sau egipteana si pana la vampiri, echipe de baseball sau teme kama sutra.
Cu toate astfel de seturi de carti se gasesc in orice magazine, un mistic "serios" nu le-ar recomanda pentru ghicit, avand in vedere ca si ilustratiile joaca un rol important in preziceri. De cele mai multe ori, imaginea transmite aproape la fel de multe informatii ca si simbolul cartii in sine sau modul in care relationeaza cu celelalte la etalare.
Intr-un set de carti creat special pentru religia Wicca, spre exemplu, neinitiatii sunt indemnati sa priveasca imaginile de pe carti si sa observe fiecare element in parte, gasind o poveste in imaginea respectiva si desprinzand din ea o semnificatie valida intr-un context.
Contextul este dat de modul in care s-a facut etalarea, de intrebarea pentru care se doreste un raspuns, si de simbolul cartilor. De cele mai multe ori, pentru un prezicator amator, cel mai bine este sa-ti urmezi intuitia.

Etalarea
Etalarea reprezinta modul in care cartile sunt selectate si asezate pentru citire, pozitionarea lor pe masa avand o semnificatie. Modul in care se etaleaza cartile are un rol important in rezultatul final al prezicerii, pentru ca fiecare carte poate avea o semnificatie in sine sau poate avea semnificatie in relatie cu celelalte.
Chiar daca cele mai simple etalari, de trei, patru sau cinci carti, sunt la indemana oricarui amator, exista etalari cunoscute doar de catre experti, si care, pe langa faptul ca sunt secrete profesionale, deschid calea catre o interpretare mai ampla a semnificatiilor ascunse in carti.
De cele mai multe ori, cel care vrea sa i se ghiceasca va avea o intrebare la care doreste sa afle un raspuns. Modul in care se face etalarea ofera varii raspunsuri.
O etalare relativ simpla este cea de patru carti, in forma de diamant: cartea din partea stanga reprezinta cariera, cea de jos sanatatea si fericirea, cartea din dreapta banii si cea de sus dragostea.

Alt mod de a citi cartile este etalarea de trei carti pentru trecut, prezent si viitor (nu neaparat in aceasta ordine). Se pot trage doua sau trei carti pentru fiecare perioada.

Etalarea in cinci se realizeaza astfel: patru carti sunt asezate in forma de diamant, ca la etalarea in 4, iar o carte se aseaza in mijlocul lor. Cartea din stanga reprezinta influenta trecutului, cea de sus potentialul, cartea din dreapta arata viitorul iar cea de jos este motivatia (de ce se pune acea intrebare). Cartea din mijloc semnifica prezentul sau tema generala a prezicerii.

Un alt tip de etalare in cinci este si cea in forma de pentagrama. Cartile se aseaza in forma de pentagrama, si se citesc in felul urmator: cartea din stanga jos reprezinta ceea ce poti vedea, cea de sus centru ceea ce nu poti vedea, cartea din dreapta jos reprezinta ceea ce poti sa schimbi, cea din stanga ceea ce nu poti sa schimbi, iar cea din dreapta viitorul.

Arcanele
Arcanele majore, formate din cele 21 de atuuri si nebunul, reprezinta simboluri care ajuta la preziceri pe termen lung. Interpretarea arcanelor majore este, de cele mai multe ori, extrem de dificila, pentru ca se refera la perioade lungi de timp si ascund povesti pe care le pot spune numai misticii cu experienta.
Arcanele majore sunt energii arhetipale care semnifica schimbari majore in vietile oamenilor, evenimente faste sau nefaste care ne ghideaza intr-un sens sau altul. Arcanele majore pot avea o semnificatie de sine statatoare sau pot interactiona.
Majoritatea seturilor de carti includ si instructiuni in care este specificata semnificatia arcanelor.
Iata arcanele, cu o interpretare simpla: nebunul (o calatorie noua, aventura, risc), imparatul (energie arhetipala masculina - forta, principii), forta (forta spirituala, capacitate de a trece peste obstacole, gasirea armoniei), spanzuratul (stagnare), turnul (o schimbare brusca, de cele mai multe ori nefasta), judecata (un deznodamant benefic).
Alte arcane: magicianul (schimbare), marele preot, hermitul (singuratate, meditatie, reflectare), steaua (arata o directie, un destin), lumea (momentul in care vezi ca ai un loc in univers, sincronizare), marea preoteasa (destin), indragostitii (decizie, angajament, alegere), roata norocului (oportunitati),.
Moartea este o carte pozitiva. Ea reprezinta schimbare: dupa o perioada in care ai fost legat la ochi, ti se dezvaluie o noua cale.
Arcane sunt si echilibrul (nevoia de echilibru in viata, compromis, atingere a scopurilor doar partial), luna (o noua perspectiva, o revelatie), imparateasa (energie arhetipala feminina, incredere), trasura (o perioada de ratacire, sfarsitul unei astfel de perioade), dreptatea (in sens karmic, ceea ce dai primesti intreit), diavolul (tentatie, obsesie, dependenta - arata sfarsitul unei perioade de sacrificiu, arata o eroare), soarele (fericire, forta interioara, optimism).
Arcanele minore sunt utilizate pentru preziceri mai simple si ofera raspunsuri la intrebari facile, solutii pentru problemele de zi cu zi. Diferenta dintre arcanele majore si cele minore sta in aceea ca arcanele minore pot fi, intr-o anumita masura, controlate de cel care pune intrebarea. El poate sa aleaga sa tina cont de semnificatia cartilor si de sfaturile pe care le primeste sau nu.
Arcanele minore se interpreteaza prin cunoasterea semnificatiei fiecarei culori si corelarea acesteia cu numarul cartii. Exemplu: Pentagrama de patru poate sa insemne constructia unei case sau un loc de munca sigur.

Pentagramele (sau pentaclul, in anumite religii - un talisman cu pentagrama): in relatie cu Pamantul, se asociaza cu elemente fizice, de cele mai multe ori fiind interpretate ca bani, situatie materiala, obiecte.

Spadele (sabii) sunt in stransa legatura cu elementul Aer, si semnifica o componenta intelectuala a vietii. Este vorba despre perceptie si intelepciune.

Batele (baghete magice), in relatie cu Focul, sunt in genere legate de incercari spirituale. Poate fi vorba despre incercari de gasire a indentitatii, teste ale credintei sau valori morale.

Cupele (potirul) sunt in genere culoarea Apei si semnifica emotia, sentimentul. Nu este vorba insa despre pasiuni nesabuite, ci mai curand un calm al sufletului ce vine odata cu maturitatea si experienta. Semnifica schimbarile prin care trecem pe masura ce invatam din relatiile cu oamenii.

In interpretarea cartilor trebuie tinut cont de faptul ca semnificatiile sunt intotdeauna diferite in functie de persoana care beneficiaza de interpretare.

Cifrele
Asul sau cifra unu reprezinta un nou inceput, ceva ce patrunde in viata unei persoane sischimba totul, obligand la urmarea unei alte directii.
Doi este cifra echilibrului, armoniei. Semnifica stabilitate si incredere, este ceva ce ajuta la progres.
Trei, o cifra magica, fasta in multe situatii, reprezinta completare si parcurgerea unui ciclu. Este vorba despre inceput, mijloc si sfarsit, iar dupa parcurgerea etapelor este nevoie sa mergi mai departe.
Patru inseamna stabilitate, o fundatie pe care poti sa construiesti ceva. Se poate referi la ceva fizic sau spiritual, si poate reprezenta speranta.
Cinci este o cifra care se refera la provocari. Poate sa insemne momentul in care o situatie nu mai este dificila, momentul in care avem noroc, noi sperante sau o oportunitate.
Sase reprezinta un moment al schimbarii, renuntarea la trecut, si se poate referi la obiecte sau spiritualitate: este ceva ce nu mai corespunde realitatii, si trebuie inlocuit.
Saptele este o cifra considerata fasta, semnifica un nou inceput dupa o perioada de suferinta. Poate sa insemne maturitate, experienta.
Opt este o provocare: inseamna efort depus pentru a obtine ceva, efort care va fi in cele din urma rasplatit iar ceea ce acum pare greu va aduce beneficii imense mai tarziu.
Noua reprezinta incheierea unui ciclu, poate reprezenta schimbare, o lectie invatata din experienta sau succes dupa o incercare grea.
Zece reprezinta o finalitate. Este cifra de la finalul suitei, si in functie de cartile care sunt asezate in jurul sau poate insemna succes sau esec, cu mentiunea ca esecul include posibilitatea renasterii si a unei schimbari inspre mai bine.

 
 
 

Recomandam

Recomandam