Inotul
Practicarea inotului antreneaza, pe langa toate grupele de muschi, si inima, plamanii, imbunatateste circulatia sangelui oxigenat in corp, fiind considerat cel mai sanatos si relaxant sport. Astfel, vei reusit sa fii intr-o stare fizica si mentala foarte buna.
Stiluri:
Inotul sincron este un sport demonstrativ in care miscarile unuia sau mai multor inotatori sunt sincronizate cu un acompaniament muzical. Mai este numit si balet acvatic. Acest sport a aparut in SUA in anii 1930.Inotul sincron este un sport de amatori in multe parti ale lumii, aflat sub coordonarea Federatiei Internationale de Natatie (FINA; Federatia Internationala de Inot pentru Amatori), care publica o lista cu miscarile sau figurile acceptate in competitie. FINA a recunoscut inotul sincron in 1954. Inotul sincron femei a fost acceptat ca proba olimpica in 1894.
Bras Folosit mai ales de salvamari sau in scopuri recreative,dar si in competitiile de inot, acest stil este eficient in special in ape agitate.Acest stil este efectuat cu fata la apa, bratele ramanand tot timpul sub apa, imitand miscarile unei broaste care inoata, de unde si denumirea cu acelasi nume.
Fluture. Acest stil este diferit de stilul bras in ceea ce priveste miscarea bratelor. La stilul fluture bratele sunt aduse in fata, deasupra apei.Dupa o lunga perioada de controverse, fluturele a fost recunoscut, in 1953, ca stil distinct in competitii.
Craul sau "voinicesc". Este alegerea aproape unanima pentru a parcurge orice distanta.Fratii Syd si Charless Gavill din Australia au facut acest stil popular in Europa in 1902 si in SUA in 1903.
Surfing
Sportul a fost inventat in perioada preistorica in Marile Sudului si este astazi practicat cu placere peste tot in lume pe coastele deschise ale oceanului cu valuri care se sparg de tarm. Cele mai bune conditii pentru surf apar atunci cand valurile oceanice mari si netede din apele adanci se ridica in talazuri abrupte care se sparg intalnind recifuri de stanca sau bancuri de nisip, la distante intre 90 si 900 m de tarm.
Surferii mai cauta si un alt tip de val pe care este mai dificil de alunecat, valul gigantic care formeaza o ridicare abrupta a strstului inferior indreptata spre tarm. Partea expusa la vant a unei portiuni de uscat sau a unui debarcader are, deseori, forma necesara pentru talazurile care se rostogolesc. Mai exista si budysurfing in care surferul nu foloseste o placa.
Caiac- Canoe
Caiacul este ascutit la ambele capete, nu are chila si este acoperit, in totalitate, inafara de locul in care sta canotorul (sau canotorii). El foloseste o pedala dubla si se deplaseaza cu fata inainte. Caiacul a fost folosit initial pentru un singur vaslas, dar exista versiuni si pentru doi sau trei oameni.
Ivan Patzaichin este alături de Nadia Comăneci unul dintre cei mai cunoscuţi români peste hotare. Născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea tulceană Mila 23, Patzaichin a reuşit în strălucita sa carieră să adune 7 medalii olimpice de la cele 5 ediţii ale Jocurilor la care a participat (Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984).
A cîştigat peste 25 de titluri de campion naţional, a fost multiplu campion balcanic, medaliat la aproape toate regatele internaţionale la care a participat. Dar cele mai mari izbînzi le-a obţinut la Jocurile Olimpice, unde a cucerit patru medalii olimpice de aur şi 3 de argint, fiind după Nadia Comăneci cel mai încununat sportiv olimpic al ţării noastre, şi s-a situat de trei ori pe locul al doilea. Palmaresul său mai însumează alte 23 de medalii obţinute la Campionatele Mondiale şi europene, dintre care 9 de aur, 4 de argint si 10de argint.