MAICA TEREZA

Maica Tereza Gonxha ("floare inmugurita") a crescut intr-o bogata familie de albanezi catolici. Ea a primit de la parintii sai o educatie religioasa solida. Cand avea zece ani, tatal ii moare pe neasteptate; acesta a fost motivul pentru care, in anii ce au urmat, s-a dedicat si mai mult credintei sale. La doisprezece ani, se decide sa devina calugarita. Ea a fost deosebit de consecventa in acest sens, la 18 ani cerand sa fie primita in ordinul Loreto.
Acest ordin calugaresc isi angajase membrii mai ales in sistemul educational din Bengal/India. Totusi, Maica Tereza nu a plecat direct in India, fiind mai intai trimisa la centrala ordinului Loreto din Irlanda. La data de 28 septembrie 1928, ea a parasit orasul natal Skopje, luand calea Irlandei. Dar dupa doar doua luni, ea i-a putut implini visul, plecand spre Bengal. La Calcutta si-a depus primele juramintele iar in urmatorii 17 ani a lucrat la St. Mary´s School din Calcutta, mai intai ca profesoara, apoi ca directoare.
Cu ocazia unuia din periplurile sale prin Calcutta, ea a simtit menirea divina de a ajuta oamenii sarmani. Doi ani mai tarziu a primit permisiunea de a-si parasi ordinul, fara sa renunte si la statutul de calugarita. In anii care au urmat, Tereza a trait printre cei mai saraci dintre saraci, in cartierele mizere ale Calkuttei. Celebrul ei portret, aparut in revista LIFE, i-a adus apelativul de "Saint of the Gutters".
In anul 1949, Tereza a devenit cetatean indian, iar in 1950 a infiintat ordinul "Misionarele Caritatii". Membrii acestui ordin trebuiau sa depuna juramantul de castitate, de saracie si de obedienta. Acest ordin a fost recunoscut ulterior de catre Papa, intrand in subordinea acestuia. Tereza se ocupa in cadrul acestui ordin mai ales de muribunzi, orfani si bolnavi.
Ea depunea insa cele mai mari stradanii in vederea alinarii suferintelor bolnavilor de lepra. Astazi, ordinului Maicii Tereza ii apartin peste 3000 de calugarite si peste 500 de calugari din intreaga lume. Tereza a primit un numar impresionant de premii pentru activitatile sale altruiste. Cel mai important dintre acesta a fost, cu siguranta, Premiul Nobel pentru Pace, primit in anul 1979 [spre Discursul de acceptare al Premiului Nobel].
In ceea ce priveste educatia medicala deseori improprie a colaboratorilor sai, Maica Tereza obisnuia sa spuna ca "nu succesul, ci credinta nealterata este importanta." Chiar daca munca sa a fost apreciata si recunoscuta la nivel mondial, atitudinea ei conservatoare a fost uneori criticata.
Astfel, ea vedea in politica practicata in domeniul avorturilor in multe tari "cea mai mare amenintare pentru pacea din lume". Atunci cand s-a pus problema, in Irlanda, legalizarii divorturilor, Maica Tereza a chemat irlandezii sa dea un vot negativ.
La cateva zile dupa moartea printesei Diana, pe care o regretase profund, la 5 septembrie 1997 a murit si Maica Tereza. Ea a fost inmormantata la Calcutta, la funeraliile sale participand foarte multe persoane, venite din toate colturile lumii.

 
 
 

Recomandam

Recomandam