Grafologia si personalitatea


A. Aspecte generale despre grafologie si analiza grafologica
Grafologica (tradusa din limba engleza, "Handwriting Analysis") este stiinta si arta analizei personalitatii prin analiza scrisului de mana. Scrisul de mana este un obicei (arc reflex) inconstient. Acest obicei s-a format, in cele mai multe cazuri, in jurul anilor 6-8 ai vietii, in primele clase din ciclul primar, atunci cand am invatat literele si cifrele, cand am invatat sa scriem.
Daca ar fi sa ne aducem aminte de acele momente cand am invatat sa scriem, ne reamintim ca trebuia sa ne gandim la cum anume trebuie sa facem o litera sau alta. De fapt, mai intai am exersat desenand simple bastonase si linii. Abia apoi am inceput sa formam litere si cifre cu acestea. Acest proces a fost unul constient. Ca adulti nu mai ne gandim cum anume trebuie sa facem literele, pur si simplu scriem cursiv, totul petrecandu-se in inconstient - spunem ca scrisul a intrat in competenta insconstienta, este un obicei, un arc reflex, "un program automat" pe care il "rulam".
In cazul scrisului de mana se intampla un lucru foarte interesant. Pe masura ce faceam literele in mod constient, usor-usor inconstientul preia aceasta sarcina de a "desena" pe hartie acele simboluri. Astfel, in acest moment noi, in mod constient, nu trebuie decat sa ne gandim la sensul cuvintelor si mintea inconstienta trimite imediat impulsuri electrice foarte fine catre mana si degetele noastre "spunandu-le" exact cum sa faca simbolurile invatate care denota sensul a ceea ce gandim constient. Astfel, acum scriem fara interventie constienta.
Astfel, scrisul de mana este doar expresia unor miscari musculare deosebit de complexe si fine in acelasi timp (mana, degete). La fel cum putem "citi" un om dupa postura, gestica, mimica si alte "indicii", la fel putem "citi" personalitatea unui om analizand scrisul sau. Cu putin ajutor, acum putem citi multe trasaturi de personalitate din scris - de la stari emotionale simple precum fericire sau tristete, la lucruri intime precum sensibilitate sau frustrare sexuala.
Analiza Grafologica tine atat de medicina cat si de psihologie. In mod cert, Analiza Grafologica este o stiinta empirica prin excelenta. Ea combina un studiu de factori fizici si emotionali in incercarea de a intelege mai bine oamenii. In acelasi timp, nu exista doi oameni la fel pe acest pamant. La fel cum fiecare din noi are o voce diferita, amprente digitale diferite sau aspect fizic diferit, la fel fiecare din noi are un scris de mana diferit de al oricarui alt om.
In Grafologie este usor sa identificam trasaturi de personalitate, emotiile (emotivitatea), trasaturi intelectuale, procese mentale, procese de gandire, energie fizica si psihica - toate aceste lucruri sunt dezvaluite prin scrisul de mana. Un bun analist grafolog poate "depista" la o prima vedere aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. Combinand aceste trasaturi, adaugand experienta sa in Analiza Grafologica si psihologie, expertul grafolog poate identifica chiar si 400 de trasaturi de personalitate.
Rata de succes este undeva intre 70 si 95%, uneori mergand pana aproape de 100%, pe aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. Aceasta rata de succes de 70-95% provine din faptul ca persoana, ca analist grafolog, nu are inca abilitatea de a citi cu exactitate maxima scrisul. Grafologia nu minte tocmai pentru ca scrisul nu minte! Cel care se poate insela este analistul grafolog care inca nu a atins excelenta. Astfel, Analiza Grafologica este unul dintre cele mai eficiente teste de personalitate.
Oricine din aceasta lume, indiferent de varsta, sex, religie, cultura sau orice altceva poate beneficia din studierea Grafologiei.
La sfarsitul anilor '90, majoritatea companiilor si organizatiilor americane foloseau (si inca folosesc) Analiza Grafologica pentru recrutare si selectie de personal, pentru testarea personalului (testare psihologica) si motivare. "The Wall Street Journal", in 1988, a publicat stirea urmatoare: in Franta, Spania, Olanda si Israel aproximativ 80% din topul celor mai performante 500 de companii foloseau Analiza Grafologica in managementul resurselor umane, avand consultanti analisti grafologi sau chiar avand ca angajati full-time experti in Analiza Grafologica.
Tehnologia in Grafologie este una simpla. Cercetatorii, de-a lungul anilor, au corelat miscarile neuro-musculare cu diversele trasaturi de personalitate observabile la diferiti subiecti. Aceste trasaturi au fost clasificate in patternuri de comportament uman si patternuri de gandire (patternuri mentale). Astfel, fiecare trasatura de personalitate poate fi identificata printr-un anumit pattern neurologic si fiecare persoana care are o anumita trasatura de personalitate are si acel pattern neurologic relevat de micro-miscarile musculare aferente.
Aceste micro-miscari musculare aferente trasaturilor de personalitate si starilor mentale sunt "exprimate" in ceea ce se numeste "limbajul trupului" (body language) si scrisul de mana. Analiza Grafologica este, din acest punct de vedere, stiinta Neuro-Analizei (Neuro-Analysis).
De fapt, Grafologia dateaza de pe vremea Imperiului Roman. In forma sa moderna, Analiza Grafologica este veche de aproximativ 200 de ani. In acest moment este o stiinta atat de exacta incat poti cunoaste aproape in amanunt o persoana care pana acum 30 de minute iti era complet straina!

B.Etapele analizei grafologice a unui text
Scrisul poate fi analizat in 15 minute. Intr-o jumatate de ora un analist grafolog cu experienta poate identifica mai bine de 100 de trasaturi de personalitate. Pentru o analiza cat mai eficienta, textul trebuie sa fie scris lejer, fara a depune prea mult efort. Cele mai bune exmple sunt scrisorile si documentele oficiale.

Cateva din aspectele ce trebuie urmarite in analiza unui text:
• Marimea scrisului
• Stilul liniilor de baza
• Spatirea dintre linii si cuvinte
• Forma literelor
• Unghiul si panta scrisului

Marimea scrisului
In functie de marimea literelor, putem determina urmatoarele tipuri:
1. Scris foarte mic: Scrisul foarte mic indica o perosnalitate artistica. Oamenii cu acest tip de scris intra in detalii in orice fac. In general se specializeaza intr-un singur domeniu. Au un singur scop in viata si nu isi irosesc timpul sau energia in alte activitati.
2. Scris mic: Scrisul mic indica un intelectual si o persoana educata cu un simt ascutit al observatiei. Acesti oameni sunt meticulosi si metodici si se descurca bine in viata.
3. Scris mediu: Aceasta este caracteristica persoanelor metodice si echilibrate cu o minte sanatoasa. Sunt mai potrivite in afaceri decat in acordarea unor servicii. Au capacitatea de a retine mai rapid si se pot descurca mai usor, desi pot avea deficiente educationale.
4. Scris mare: Au o minte activa. Oamenii cu acet tip de scris sunt afectuosi, de incredere si ii pot influenta pe cei din jur. Foarte vorbareti, daca se concentreaza mai mult asupra propriilor actiuni, pot excela usor.
5. Scris foarte mare: Acesti oameni se simt importanti. Nu pot suporta criticile, de aceea au succes intotdeauna.
6. Scris constant, cu litere de aceeasi marime: Este indicatorul unei minti metodice.
7. Marimea literelor descreste: Arata o persoana indemanatica si chiar sireata.
8. Marimea literelor creste: Indica o mare sinceritate a persoanei respective.

Stilul liniilor de baza:
1. Linii drepte: Daca liniile sunt drepte, persoana are multa vointa. Daca sunt perfect drepte, persona poate fi chiar rigida. Daca sunt putin neregulate, persoana are aptitudini in mai multe domenii sau are capacitatea de a le percepe.
2. Panta descrescatoare: Indica un punct de vedere mai pesimist iar persoanele sunt descurajate usor. Daca scrisul are o tenta accentuata in jos, atunci trebuie sa fie atente deoarece pot fi naive. Pot atrage simpatia celor din jur prin afisarea acetor incapacitati. Daca o persoana nu arata bine si scrisul are o pnata abrupta in jos, acest fapt trebuie luat drept avertisment.
3. Panta crescatoare: Oamenii care scriu in acest mod sunt ambitiosi. Sunt, de asemena optimisti. Daca scrisul are o panta ridicata, probabil pot vorbi mult, pot avea prea multa incredere. Daca panta este putin indreptata in sus, atunci e un semn bun. Daca este foarte abrupta, calitatile pot fi exagerate.
4. Linii neregulate: Daca liniile o iau in sus, dar numai spre sfarsitul propozitiei, in special in josul paginii, indica o personalitate puternica. Asemenea oameni sunt curajosi pana la exagerare.
5. Linii „cazatoare”: Daca la sfarsitul unei linii si in josul paginii liniile se indreapta in jos, inseamna ca persoana se supara repede si se ingrijoreaza usor. Este slaba si predispusa la stres.
6. Linii coborate: Linile care coboara in mijloc si se ridica spre sfarsit indica o delasare fata de munca. Acest tip de persoane incep activitati fara tragere de inima, fara nici un scop. Mai tarziu devin entuziaste si termina cu bine.
7. Linii ridicate: Aceste linii se ridica in centru si apoi coboara spre sfarsit. Acest tip de persoane incep munca cu entuziasm, dar se descurajeaza usor si o lasa balta.

Semnificatiile spatierii:
Acesta este un aspect important in analiza grafologica. Demonstreaza cat de important este pentru analist sa aiba mai multe mostre de scris ale unei persoane pentru a determina cat mai exact trasaturile personalitatii individului.
1. Spatiere mica: Daca liniile sunt foarte apropiate una de alta si nu au spatiu intre ele, arata o personalitate confuza, cu foarte multe ganduri ingramadite in acelasi timp in minte.
2. Spatiere normala: Aceste persoane nu se grabesc niciodata. Sunt informali si clari in gandire si in comportamentul zilnic. Sunt echilibrati si corecti in afaceri.
3. Spatiere mare: Foarte multe personalitati au acest tip de spatiere. Sunt metodici, grijulii si inteligenti. Per total, sunt persoane cu un caracter puternic.
4. Scris cursiv: Cand literele fiecarui cuvant sunt legate intre ele, se numeste scris cursiv. Acesti oameni sunt fermi, ies in evidenta, clari si au o atitudine pozitiva. Lucreaza intr-un mod rafinat si sunt perfectionisti. Este marca unui sceptic.
5. Scris spart: Aici, doar cateva litere sunt deconectate. Acest tip de scris indica abilitatea de a judeca caracterul uman. Scrisul lor pare ritmic si implica o gandire uniforma, cu mici sclipiri de inspiratie. Este intr-adevar scrisul oamenilor inteligenti.
6. Scris intrerupt: Aici toate literele sunt scrise separat. Acesti oameni traiesc in propriile iluzii si sunt foarte creativi. Inevitabil este o persoana iubitoare de arta si natura. Nu confundati acest tip de scris cu literele de tipar.
7. Scris mic si inghesuit: Cand cuvintele sunt inghesuite, indica persoane extrem de expresive. Oamenii cu acest tip de scris sunt precauti in probleme privind banii, fac afaceri profitabile si sunt suspiciosi.
8. Scris spatiat intre cuvinte: Cand literele sunt foarte departate, apartin persoanele care sunt expresivi, dar extravaganti. Exhibitionisti, sunt activi din punct de vedere social si dependenti d viata buna. Nu sunt sistematici si sunt in mod normal risipitori. Uita foarte usor si trebuie sa fie atenti in privinta banilor.

Analiza formelor literelor
1. Litere rotunjite: Acest tip de scris are formatiuni rotuinjite. Pare ca persoana a scris lejer. Aceste persoane sunt lenese, capricioase si urasc sa munceasca mult. Au tot timpul din lume sa vorbeasca, dar tot cred ca sunt ocupate. Insa sunt si iubitoare de pace, respecta regulile si aspira la lucrurile bune din viata.
2. Litere tip: Aceste litere sunt dimple si fara decoratii. Scrisul e drept. Persoanele de acest tip sunt meticuloase, muncitoare si practice. Sunt in general ocupate si rezervate.
3. Litere ascutite: Acestea se disting fata de literele tip sau rotunjite. Oamenii care scriu asa sunt pline de viata si energie. Vor sa conduca, dar sunt agresive si isi doresc rezultate imediate. Nu suporta criticile. Daca scrisul este prea ascutit, reflecat o persoana cu interes financiar. Daca sunt moderat scutite, persoana poate fi inteleapta, afectuoasa si experimentata.
4. Litere egale: Daca marimea literelor nu se schimba, indica o perosana foarte grijulie si constienta. Aceste persoane nu-si neglijeazxa datoriile si au grija sa duca la capat orice proiect desfasurat. Sunt in mod normal absorbiti in detalii ale oricarui tip de munca pe care o depun.
5. Litere inegale: Scrisul de acest tip este plin de litere de marimi variate. Aceste perosane sunt de incredere si pot fi indecise. Aleg intotdeauna calea cea mai usoara.
6. Litere care se maresc: Acest tip de scris indica un comportament restrictionat. Aceste perosane sunt doritoare sa se afirme, sa munceasca mult si sa obtina rezultate pe cai cinstite.
7. Litere care se micsoreaza: Acestea arata o personalitate cu tact si prietenoasa. Acest tip de oameni se folosesc bine de relatiile lor. Sunt onesti in toate afacerile.

Semnificatii mai expresive ale ungiului si pantei
Unul dintre cele mai importante aspecte ale grafologiei este unghiul sau panta scrisului persoanei in cauza. Acesta necesita un studiu mai atent caci variatiile mici ascund semnificatii mai adanci.
1. Daca panta este intre 60 si 70 de grade, arata o persoana sensibila, emotiva si cu multa imaginatie. Devine agresiva la cea mai mica provocare si are o natura intensa. Cei din jur trebuie sa fie foarte atenti cu acest tip de persoane avand in vedere cat de usor se entuziasmeaza.
2. Daca panta este intre 70 si 80 de grade, acesti oameni sunt foarte generosi si draguti. Ii pot face pe ceilalti fericiti si asta ii ajuta sa avanseze in cariera. Isi impart fericirea cu cei din jur.
3. Daca panta este intre 80 si 90 de grade, este foarte intalnita. Acest stil este intens folosit si are o tendinta usoara catre dreapta. Indica o natura cordiala si o atitutdine prietenoasa catre ceilalti. Acesti oameni sunt veridici si iau lucrurile usor. Nu este greu sa te intelegi cu acest tip de persoane.
4. Daca panta este de 90 de grade, arata o natura egoista. Aceste persoane sunt analitice si inexpresive, dar pot fi sincere si de incredere. Intotdeauna recunosc obligatiile si se dovedesc a fi buni prieteni.
5. Daca panta este de 100 de grade, indica faptul ca persoana isi aminteste toate lucrurile bune si rele care i s-au intamplat in trecut. Arata o natura supusa si controlabila, care se poate prabusi cand intalneste probleme sau dificultati.
6. Daca panta este la 120 de grade, persoana este rece si plin de sine si nu are respec fata de ceilalti. 
Acum studiati si singuri:

 
 
 

Recomandam

Recomandam