STIATI CA - animale III

Hidra - Hidra este unul din putinele celenterate de apa dulce. Corpul sau este un sac ai carui pereti sunt facuti din doua straturi de celule separate de o piele subtire dintr-un material necelular. Tentaculele sunt scobite in jurul gurii. Cealalta parte a corpului este un disc bazal care in mod normal ancoreaza hidra de o secretie lipicioasa. Hidrele au niste celule paralizante cu care captureaza puricii de apa, larvele de insecte, viermii si mormolocii.

Pisica junglei - Aceasta pisica nu locuieste in padurile tropicale, dupa cum sugereaza numele, ci hoinareste prin Egipt si Asia de Sud pana in vestul Chinei. Ea nu este o creatura rusinoasa si poate fi vazuta des in vecinatatea oamenilor, vanand rozatoare mici in campurile cu recolte si plantatii. Mai mare decat Pisica Salbatica Africana, masoara pana la 75 cm, si cantareste pana la 16 kg.

Koala - Locuind doar in Australia, koala apartine clasei de animale ce se numara printre cei mai vechi locuitori ai planetei. Au una dintre cele mai specializate diete dintre toate vietuitoarele, hranindu-se in mod exclusiv cu frunzele catorva specii de eucalipt. Koala doarme chiar si 18 ore pe zi si are o durata de viata de pana la 18 ani.

Lama - Lamele sunt animale domesticite, membre ale familiei camilelor, dar diferite de acestea prin faptul ca au doar 3 stomacuri in loc de 4. Cantaresc intre 100 si 200 kg, cu o inaltime a capului de 1,8 m. Lamele au o durata de viata intre 30 si 50 de ani.

Narwhal - Protuberanta ca un colt de fildes dintr-o alveola dentara este cea mai distinctiva caracteristica a acestei balene arctice. Acest colt este de fapt un dinte, ce ajunge la 3m lungime. Ingropat 38 cm in cap, coltul este drept ca o sageata, spiralat pana la 12cm de varf unde este lustruit si neted.

Caracatita - caracatita cu inele albastre are marimea unei mingi de golf dar otrava sa este destul de puternica pentru a ucide un om adult in cateva minute. Ultimul lucru vazut de victima sunt inelele albastre - vizibile numai in momentul atacului. Este maro sau galbena in stare naturala si poate fi gasita in bazinele adanci din jurul coastei Australiene.

Panda - Ce mai cunoscuta specie aflata in pericol, sunt deseori numiti "ursuleti" insa de fapt apartin propriei lor familii, strans inrudita cu ratonii. Panda au sistemul digestiv a unui carnivor, dar s-au adaptat de mult unei diete vegetariene si acum se hranesc in exclusivitate cu tulpine si frunze de bambus. Puii de panda cantaresc doar 90g la nastere. Pe deplin maturi cantaresc 100 kg si traiesc 10 pana la 15 ani.

Gnu - Turmele de GNU sunt spectaculoase, numarand pana la 400.000 de animale. GNU au o abilitate unica de a mirosi ploaia de la distante foarte mari - cu primele rafale de ploaie turmele se misca cu rapiditate intr-un ritm sustinut spre zona ploioasa, uneori acoperind mai mult de 2.000 km. Merg si alearga in formatie compacta, dar au tendinta de a paste imprastiate.

Mai mult de 10.000 de pasari mor in fiecare an strivindu-se de geamurile cladirilor.

Gainatul produs de o gaina pe parcursul vietii poate genera suficienta energie pentru ca un bec de 100W la lumineze timp de 5 ore.

Elefantul este singurul animal cu 4 genunchi.

Toti ursii polari sunt stangaci.

In Florida, este interzis sa arunci ceva, dintr-o masina in miscare, exceptand apa si gainile vii.

Pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu.

Este anatomic imposibil sa-ti lingi cotul. Cu toate aceste, 75% din cei ce afla incearca sa atinga cotul cu limba

Porcii nu pot sa se uite in sus, spre cer.

Inima unui crevete este in cap.

Melcii pot dormi 3 ani.

Cea mai mare perioada de gestatie detine elefantul asiatic: 600-760 de zile.

Exista un mic pestisor, inarmat cu un ac ascutit, care e unul din dusmanii cei mai primejdiosi ai rechinului. Fiind inghitit de acest urias animal rapitor, pestisorul sparge cu acul pantecele rechinului si iese in libertate. Ca urmare, rechinul moare.

Ochiul unui strut este mai mare decat propriul sau creier.

Crocodilul nou-nascut e de trei ori mai lung decat oul din care abia a iesit;
Toate lebedele din Anglia sunt proprietatea Reginei.

Pinguinul este singura pasare care poate inota dar nu poate zbura.

Un hipopotam poate alerga mai repede decat un om.

Inima unui arici bate de aproximativ 300 de ori pe minut.
Dintii rozatorilor nu se opresc niciodata din crestere.

Pisicile au 32 de muschi la fiecare ureche.

Mamiferul cu urechile cele mai mari este elefantul african; suprafata totala a urechilor sale este de 8 metri patrati.

Singura pasare din lume ce canta si in timpul zborului este ciocarlia. In zborurile ei aproape verticale, te incanta cu trilurile asemanatoare unei soprane de coloratura.

In apele Oceanului Pacific traieste pestisorul Mixima care are 4 inimi, dispuse in organism cu functii separate: una pentru partea superioara a corpului si celelalte pentru organele digestive, muschi si coada.Poate trai mai multe luni fara hrana si se apara de dusmani, secretand substante "fumigene", in care se ascunde.

Anaconda este cel mai mare sarpe din lume (cel mai mare exemplar cunoscut masurand 11 m).

Cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna, din Marea Bariera de corali, scoica avand pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate. Pescarii filipinezi o denumesc "carapacea mortii", deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau bratul unui om.

 
 
 

Recomandam

Recomandam