ALEXANDER GRAHAM BELL - viata

Alexander Graham Bell (3 martie 1847 - 2 august 1922) nascut in Edinburgh Scotia, moare pe insula Cap Breton in Canada a fost un logoped, descoperitor si inventator, ulterior industrias american, care in anul 1876 a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite.
In transmitatorul sau microfonul lui Bell, undele sonore loveau o diafragma flexibila de care era atatat un magnet pemanent. Diafragma si magnetul vibrau, si un efect numit inductie electro-magnetica, producea un curent variabil intr-o bobina alaturata. Acest curent variabil era transmis prin cabluri la un receptor in care trecea prin bobina unui electromagnet.
Curentul variabil producea un camp magnetic variabil, care facea sa vibreze o diafragma subtire de fier, pentru a reproduce vibratiile sonore initiale. Transmitatorul lui Bell producea doar un semnal slab, fara mijloace de a-l amplifica. Bell invata pana la varsta de 14 ani in Edinburgh unde a invatat latina si greaca, dupa care continua scoala in Londra, la fel ca si bunicul sau il preocupa tehnica vorbirii, fiind interesat pentru un sistem fonetic de scris universal (alfabetic fonetic). Urmeaza pe tatal sau care este profesor si preda la House Academy pentru tehnica vorbirii si muzica din Elgin Scotia, mai tarziu preda la University College pentru tehnica vorbirii din Londra.
Graham studiaza pana in anul 1870 anatomia si fiziologia glasului uman. Paraseste Anglia 1870 impreuna cu tatal sau care doreste clima mai sanatoasa a Canadei, dupa ce doi frati ai lui Graham mor de tuberculoza. Descoperirea istorica a telefonului in 1876 care dupa introducerea in sistemul de comunicatie international fiind la inceput firma Bell Telephone Company, devenind ulterior un concern gigant de comunicatie A & T. In anul 1876 se casatoreste cu fiica surda a unui partener de afaceri Hubbard, casatorie din care va avea doua fiice si doi fii care mor ca si copii.In anul 1882 primeste cetatenia americana (a SUA), pana la moartea sa se ocupa mai ales cu studiul eugenic al surzeniei (Francis Galton (1822-1911)) care este de fapt o faza preliminara a studiilor genetice la om.
Deja in 1861 profesorul german Philipp Reis a descoperit un aparat de vorbit la distanta care functiona, multumindu-se cu aceasta si fara a cauta perfectionarea lui. La scurt timp dupa aceasta experimenteaza Elisha Gray si Antonio Meucci in USA transmiterea sonora prin cabluri electrice. In anul 1873 incearca Bell sa perfectioneze telegraful harmonic aceste experimentari ale lui au folosit mai tarziu la inregistrarea sonora, construieste phonoautograful care inregistreaza tonul pe un cilindru innegrit cu funingine. Directorul scolii Clarke School for the Deaf Gardiner Greene Hubbard si Thomans Sanders afland de cercetarile telegrafului harmonic, ofera finantarea lor, Bell descopera intamplator transmiterea tonului, cu toate ca nu reuseste din nou sa-l reproduca, la 14 februarie 1876 i se acorda patentul pentru descrierea fenomenului cu solicitarea de a trimite un aparat care functioneaza.
Acordarea patentului are loc cu cateva ore inaintea lui Elisha Gray care a realizat aceasi descoperire. Dupa aceasta descoperire Bell ajunge impreuna cu Thomas Sanders si Gardiner G. Hubbard prorietarul Bell Telephone Company.

 
 
 

Recomandam

Recomandam