ARISTOTEL ONASSIS

Un Casanova milionar, admirat de unii şi urât de alţii,magnatul Marco Aristotel Onassis, denumit şi “Grecul de Aur”, a fost cel mai bogat om din secolul XX.
A fost căsătorit cu două din cele mai frumoase femei ale vremii : Tina Livanos şi Jackie Kennedy. Se mai spune că dacă s-ar fi decis să-şi vândă averea pe la sfârşitul anilor ’50, ar fi dereglat pentru multă vreme indicele Dow Jones.
S-a născut la Smyrna, actualmente Izmir, aflată atunci sub imperiul otoman, dar populaţia oraşului era formată în mare parte din greci.Victoria Aliaţilor în Primul Război Mondial a făcut ca oraşul să rămână al Turciei, ceea ce a însemnat că averea familiei Onassis s-a pierdut, iar membrii ei s-au întors ca refugiaţi în Grecia.
Bănuit de afaceri cu droguri
În 1923, Onassis a plecat în Argentina, cu 250 de dolari în buzunar şi cu o scrisoare de recomandare către nişte oameni de afaceri. Prima sa slujbă a fost de operator telefonic, după care a început să importe tutun din Turcia şi să producă ţigări. În 1925, a obţinut cetăţenia argentiniană. După câţiva ani, Ari avea deja primul său milion de dolari. Mulţi au spus însă că după ce s-a stabilit în Argentina, a avut afaceri rentabile, dar ilegale: importul şi vânzarea de droguri, care, în patru ani, l-au făcut milionar.
În 1928, guvernul grec i-a cerut lui Onassis să negocieze un acord comercial cu Argentina, iar destoinicia lui le-a determinat pe autorităţile greceşti să-l numească, deşi avea doar 25 de ani, consul general al Greciei la Buenos Aires.
Prin 1932, a devenit un om de afaceri de talie mondială. În plină criză economică, a achiziţionat şase nave maritime canadiene cu doar 20.000 de dolari ! Milionarului îi plăcea să repete deseori vorbele tatălui său, Socrate Onassis: “Noi, bărbaţii trebuie să ne construim propriul destin”. Fiul a fost …ascultător, şi flota sa comercială a crescut an de an, îmbogăţindu-se cu noi vase de comerţ. La sfârşitul anilor '30, a intrat în afacerile cu tancuri petroliere, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial averea sa a sporit considerabil.
Şi cum câteva dintre vasele lui Onassis navigau sub pavilion american, a fost acuzat de încălcarea dreptului internaţional maritim, care prevedea ca toate navele care arbordau steagul american să aparţină unor cetăţeni americani. Implicarea FBI în acest caz l-a obligat pe Aristotel Onassis să pledeze vinovat şi să plătească guvernului american daune de şapte milioane de dolari. Şi, fără să-şi propună, atunci a iniţiat o modă pe care au urmat-o Marlon Brando, Mel Gibson, Nicolas Cage, Uma Thurman şi mulţi alţii, care şi-au cumpărat insule, aşa cum făcuse cu ani în urmă magnatul grec, devenit stăpânul insulei Scorpios.

Diamante de 5.000.000 $ pentruGreta Garbo
În 28 decembrie 1946, s-a căsătorit cu Athina Mary Livanos, fiica armatorului Stavros Livanos. Tina, cum o alintau apropiaţii, avea cetăţenie americană şi, în scurt timp, cei doi s-au mutat la New York, unde s-au născut copiii lor, Alexander şi Christina. Mare cuceritor, în 1947 Onassis a avut o aventură cu Evita Peron, căreia i-a donat o sumă importantă de bani pentru acţiunile de caritate. Cronicarii vremii susţin că Evita i-a pregătit magnatului micul dejun a doua zi dimineaţa, iar grecul ar fi afirmat: "E cea mai scumpă omletă pe care am mâncat-o vreodată !".
În 1948, Ari a devenit cumnat cu Stavros Niarchos, un alt armator influent, şi astfel, cei trei, Onassis, Livanos şi Nearchos au format cel mai puternic grup maritim din lume.
Numai că operaţiunile ilegale ale lui Onassis au continuat. În 1951 au început vânătorile ilegale de balene, cauză pentru care, trei ani mai târziu, peruanii au atacat o balenieră a armatorului grec şi i-a arestat pe cei 400 de marinari care formau echipajul. Apoi, activităţile lui Ari s-au diversificat : a cumpărat liniile aeriene greceşti (Greek National Airline), aflate în pragul falimentului, şi a creat o afacere privată: Olympic Airways of Greece, prima companie care a avut rute în cinci continente.
După ce fiul său Alexander şi-a pierdut viaţa în 1973, într-un accident aviatic, Onassis a vândut compania guvernului grec. Familia ducea însă o viaţă plină de lux, fie că locuia în Grecia, la Paris sau New York. La bordul elegantului iaht “Christina”, care avea scaunele barului îmbrăcate în piele de testicul de elefant, erau invitate celebrităţi ale momentului, cum au fost Greta Garbo, iubita de o vară, pe care a acoperit-o cu diamante în valoare de cinci milioane de dolari, Lee Radziwill, sora lui Jackie Kennedy, despre care se spune că a fost amanta lui Ari înainte de căsătoria lui cu Jackie, Sir Winston Churchil, soprana María Kalogeropoulos, alias María Callas, care, în 1959 şi-a părăsit soţul, pe Battista Meneghini, şi şi-a dedicate restul vieţii iubindu-l pe armatorul grec.
"Dacă femeile n-ar exista, banii n-ar mai avea nici un rost"Pe numele adevărat Cecilia Sophia Annamaria Kalogeropoulos, Maria Callas a făcut o mare pasiune pentru armator. Fiică a unor emigranţi greci, născută la 23 aprilie 1923, la New York, Callas s-a căsătorit în 1949 cu Gian Battista Meneghini, un industriaş scund şi gras, care avea exact dublul vârstei ei. Meneghini a reuşit s-o transforme dintr-o "răţuşcă urâtă" într-o divă. Şi-a lichidat afacerile şi a devenit agentul şi impresarul sopranei: îi alegea rolurile, îi fixa onorariile (din ce în ce mai mari) şi îi semna contractele. Aristotel Onassis a cunoscut cuplul Callas - Meneghini în 1957, la un bal organizat de Elza Maxwell, în cinstea artistei. Maria a impresionat întreaga asistenţă şi în mod special pe Ari, care, deloc interesat de operă, a hotărât totuşi că soprana trebuie să devină a lui. În anul următor, la un concert de gală, cei doi s-au reîntâlnit la Paris. Onassis a copleşit-o pe Maria cu buchete de trandafiri roşii şi a urmat-o la Londra, unde ea a concertat în iunie 1959. După spectacol, Onassis i-a oferit un dineu luxos, insistând ca perechea Callas - Meneghini să-i facă o vizită pe iahtul Christina. Copleşind-o cu atenţii şi folosindu-şi farmecul irezistibil,“Grecul de Aur” a încercat s-o convingă pe Maria să-şi părăsească soţul. Tina Onassis, i-a mărturisit lui Meneghini că i-a surprins făcând dragoste într-una dintre cabinele de pe vas.
"Dacă femeile n-ar exista, toţi banii din lume n-ar mai avea nici un rost", afirmase cândva Onassis. Încrezător în faptul că orice este de vânzare pe lume, armatorul i-a oferit fostului industriaş italian mai multe milioane de dolari pentru ca acesta să renunţe la nevastă! Meneghini n-a acceptat târgul, însă Maria l-a părăsit în favoarea lui Ari. Tina a divorţat şi ea, deşi se pare că Ari a acceptat destul de greu despărţirea. Callas a avut un copil cu Onassis În august 1960, Maria declara că este pe cale să se căsătorească, dar Aristotel a dezminţit ştirea. Prietenii acesteia susţin că, în acel an artista rămăsese însărcinată şi Ari ar fi obligat-o să renunţe la copil. Într-o biografie a Mariei Callas, apare o altă variantă, susţinută de documente: Maria Callas ar fi avut un copil cu Aristotel, născut prin cezariană, la opt luni. Bebeluşul, Omero Lentrini, ar fi murit la două ore după naştere. A fost înmormântat la Milano. Camerista sopranei, Bruna Lupoli, a susţinut că, de atunci, Maria nu a mai rămas niciodată însărcinată. În 1965, Callas a părăsit scena pentru a i se dedica lui Ari. Prietenii şi admiratorii artistei i-au reproşat armatorului că i-a distrus cariera, deşi grecul intenţiona să-i construiască o operă la Monte Carlo.
Relaţia s-a terminat când Onassis a anunţat la 20 octombrie 1968 că se căsătoreşte cu Jacqueline Bouvier, văduva preşedintelui John F. Kennedy. Răcirea sentimentelor lui Aristotel a fost atât de mare, încât nu a ezitat să fie crud cu soprana şi să o jignească : "Eşti un nimeni. Eşti doar o femeie cu un fluier în gât, care, de altfel, nu mai funcţionează”.
În 1968, magnatul grec s-a căsătorit cu Jackie Kennedy, într-o micuţă capelă din Panaytsa, un sătuc de pe insula Skorpios, lăcaşul de rugăciune preferat al… Mariei Callas! Mireasa a purtat o superbă rochie Valentino. Întreaga lume a fost şocată. Frumoasa fostă primă doamnă a Americii, “obsesia lui Onassis”, şi urâtul armator grec nu păreau să aibă nimic în comun.
La trei luni după asasinarea lui Robert F. Kennedy, Jackie înţelesese că familia Kennedy devenise "o ţintă". Milionarul grec avea puterea să-i ofere protecţia de care avea nevoie, iar ea deţinea poziţia socială pe care el o urmărea. În cei 7 ani de căsnicie, Ari şi Jackie şi-au petrecut foarte puţin timp împreună. Poate de aceea, el a reluat la Paris relaţia cu Maria Callas, care-l “înţelegea mai bine ca nimeni altcineva”şi care l-a primit cu lacrimi de bucurie. Din nefericire, la 15 martie 1975, Aristotel Onassis a murit singur, în spital, în Franţa. Avea 69 de ani. Jackie era la New York şi a sosit la înmormântare împreună cu Edward Kennedy, ştiind că familia Onassis îi era ostilă.
Neinspirat, Edward a deschis discuţia, la cimitir, despre “viitorul” lui Jackie, despre testament şi despre banii care îi reveneau acesteia. Christina Onassis, pentru care soţia tatălui ei era “o femeie odioasă”, a acceptat să-i dea fostei doamne Kennedy suma de 37 de milioane de dolari, rugând-o să dispară definitive din viaţa familiei Onassis.
Christina, a murit în 1988, la numai 37 de ani, în condiţii misterioase (se pare, în urma unei supradoze), la doar un an după ce divorţase de Thierry Roussel, tatăl Athinei, singura supravieţuitoare a familiei Onassis.
Şi Jackie Kennedy Onassis avea să moară în 1994, la vârsta de 65 de ani, din cauza unui cancer limfatic.
Moştenitoarea miliardelor de euro s-a căsătorit la 20 de ani, cu Doda de Miranda, un cunoscut jucător de polo din Brazilia. Astăzi, Athina are 24 de ani şi este păzită de o gardă de corp formată din 8 persoane. Este mai bogată decât regina Angliei. Deşi nu vorbeşte prea bine limba bunicului ei, pentru greci este o eroină, un simbol al epocii în care Aristotel Onassis era regele oceanelor.
Deşi o parte a fabuloasei flote a fost vândută, averea rămasă cuprinde câteva vapoare, depozite în 217 bănci din lume, diverse companii din Argentina şi Uruguay, o linie aeriană din America Latină, o afacere cu mâncare pentru bebeluşi, în Brazilia, o companie de produse electronice, în Japonia, două insule şi două vile în Grecia, clădirea Olympic Tower din New York, un apartament de lux la Paris, Hotelul Métropol Palace din Monte Carlo şi o colecţie de opere de artă şi bijuterii.

 
 
 

Recomandam

Recomandam