CURIOZITATI DESPRE CAI

Stiati ca:
- cel mai batran cal din lume, denumit “Batranul Billy”, a trait 62 de ani? Cartea Recordurilor pastreaza performanta celui mai batran ponei cunoscut: a trait 56 de ani si se numea Sugar Puff. De regula, caii traiesc aproximativ 25-26 de ani.
- in majoritatea competitiilor destinate lor, varsta cailor se calculeaza in functie de niste date prestabilite, si nu in functie de varsta lor reala? Astfel, se considera ca un cal a imbatranit cu un an la fiecare 1 ianuarie (emisfera nordica) sau 1 august (cea sudica), indiferent de data lor de nastere.
- se poate face o aproximare mai mult sau mai putin corecta a varstei unui cal dupa dintii lui? Astfel, pana la doua saptamanii, caii au doar 2 perechi de dinti (incizorii, situati in fata), dintii laterali apar pana in 6 saptamani iar cei din spate se dezvolta incepand cu a 6-a luna. Incizorii initiali cad atunci cand caii ating varsta de 2 ani si jumatate si sunt inlocuiti de dintii permanenti, iar lateralii si dintii din spate trec prin acelasi proces la 3 ani si jumatate, respectiv 4 ani si jumatate.
- limita de inaltime care desparte caii de ponei este de 1.47 metri? Astfel, un cal a carui dimensiune este sub aceasta valoare este considerat ponei.
Sampson este numele celui mai inalt cal din lume? El cantarea aproximativ 1.5 tine si masura nu mai putin de doi metri!
- cel mai mic cal din lume masoara doar 43 de centimetri? Se numeste Thumbelina si este o femela afectata de nanism. La nastere, greutatea ei se apropia de cea a unui bebelus iar acum cantareste putin peste 27 de kilograme. Exista si o fundatie infiintata in numele ei, care se ocupa cu strangerea de fonduri pentru copiii aflati in situatii dificile.
- exista dovezi certe care arata ca oamenii au domesticit caii acum aproximativ 4000 de ani?
- perioada de gestatie la cai este de 335-340 de zile? De regula, puii de sex masculin se nasc mai tarziu cu 2 pana la 7 zile fata de cei de sex feminin.
un cal de dimensiuni medii (450-500 kg) mananca aproximativ 7-11 kg de hrana pe zi si bea, in medie, 38-45 de litri de apa?
- caii nu pot vomita? De aceea problema colicilor este una foarte serioasa, ea putand cauza chiar decesul calului.
- caii nu pot percepe corespunzator anumite culori? De exemplu, nuantele de verde sau gri.
- caii pot dormi atat culcati cat si in picioare? Somnul lor este foarte diferit de cel al oamenilor si este adaptat vietii din salbaticie: caii nu au o perioada “fixa” de somn, ca la oameni, ei se odihnesc in reprize combinate de somn (atat in picioare cat si culcati). In medie, caii au nevoie de aproximativ doua ore si jumatate de somn pe zi, dar uneori pot dormi si cateva minute/zi iar alteori chiar si 15 ore.
- dupa temperamentul lor, caii sunt impartiti in trei grupe? Astfel, cei cu “sange fierbinte” sunt folositi in cursele de cai de viteza, cei cu “sange cald” in sporturi precum sarituri peste obstacole iar cei cu “sange rece” sunt utilizati ca animale de povara.
- viteza pe care o pot atinge caii in cursele de viteza depaseste 70 km/h?

 
 
 

Recomandam

Recomandam