Faimoasele premii Nobel se decerneaza anual in Suedia, mai precis in capitala acestei tari, Stockholm.
Premiile Nobel poarta numele unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de pe planeta, un om care a avut o contributie decisiva asupra omenirii - Alfred Nobel. Savantul s-a nascut in anul 1833, iar printre cele mai remarcabile inventii ale sale se numara dinamita. Observand ulterior ca ideea pentru care a luptat o viata intreaga poate provoca dezastre de vreme ce oamenii folosesc dinamita in scopuri negative, Alfred Nobel a decis ca, dupa moartea sa, fabuloasa avere pe care a reusit sa o stranga sa fie folosita anual pentru premierea oamenilor care aduc contributii remarcabile in cateva domenii: 1Fizica, Chimie, Economie - de care se ocupa Academia Regala de Stiinta din Suedia;
2 Medicina - premiu acordat de Institutul Carolina din Stockholm
3 Literatura - de care se ocupa Academia Suedeza.
Primele premii Nobel au fost acordate pe data de 10 decembrie 1901, la cinci ani de la moartea inventatorului acestora, si, de atunci, cu cateva exceptii, au fost acordate constant.
Exista si cateva curiozitati in istoria decernarii premiilor Nobel, mai mult sau mai putin umoristice.
De exemplu, in anii 1945 si 1948 nominalizat in cadrul acestui eveniment s-a gasit dictatorul comunist Iosif Visarionovici Stalin, precum si omologul sau german, Adolf Hitler, care a primit aceasta distinctie in anul 1939. Aceste doua mici "erori", asa cum au fost numite ulterior de organizatori, au fost comise din cauza statutului pe care cei doi il aveau in perioada respectiva in Europa.
Thomas Edison si Nikola Tesla au fost mentionati ca potentiali laureati ai premiilor in anul 1915, insa din pricina animozitatilor dintre cei doi, niciunul nu a mai primit aceasta distinctie, in ciuda contributiilor stiintifice majore ale fiecaruia. Cei doi au refuzat sa primeasca Nobel in cazul in care fiecare dintre ei ar fi fost nominalizat primul pentru acest premiu, considerand ca cine ar accepta ar minimaliza valoarea celuilalt.
In anul 1939, din cauza evenimentelor sangeroase din Europa, premiile Nobel nu s-au mai acordat.
In istoria decernarii acestor distinctii doar sase oameni au refuzat premiul din motive politice: trei in Rusia, pentru ca Stalin le-a interzis savantilor sa mearga sa-si ridice premiul, unul in Vietnam si doi in Germania, pentru ca Hitler a interzis participarea la ceremonia de decernare a premiilor.
Ramand in sfera politica, printre castigatorii Nobel-ului pentru Pace se afla si Yasser Arafat.
Intre perdanti il amintim pe Winston Churchill, care nu a primit nicodata un astfel de premiu, desi si-a dorit tot timpul acest lucru.Nici Mahatma Gandhi, simbol al pacii si intelegerii, nu a primit niciodata Nobel-ul pentru Pace, cu toate ca a fost nominalizat de 12 ori, in perioada 1937 - 1948.
Dmitri Mendeleyev, cel care a propus tabelul periodic al elementelor, nu a primit niciodata un premiu Nobel. A fost propus in anul 1906 pentru a castiga un premiu, insa a murit in anul urmator.
Printre marii scriitori care nu au reusit sa castige premiul Nobel niciodata se regasesc foarte multi romani: Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Marin Sorescu si Nichita Stanescu. Cel mai aproape de castigarea unui Nobel a fost doar Lucian Blaga, dar din cazua faptului ca regimul comunist nu i-a permis sa se prezinte la festivitati, premiul nu i-a mai fost niciodata acordat.
Laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina, in anul 1974, este George Emil Palade, nascut pe 19 noiembrie 1912 la Iasi. Este medic si om de stiinta american de origine romana, specialist in domeniul biologiei celulare. Alti laureati celebri ai premiului Nobel sunt: Mihail Gorbaciov, Pace, 1990; Gabriel García Márquez, Literatura, 1982; Albert Einstein, Germania, Fizica, 1921; Pierre Curie, Fizica, 1903; Marie Curie, Polonia, Fizica, 1903 si Chimie, 1911; Albert Camus, Algeria, Literatura, 1957; Jean-Paul Sartre, Literatura, 1964 (a refuzat premiul); Maica Tereza, Republica Macedonia, Pace, 1979; Shimon Peres, Polonia, Pace, 1994; Guglielmo Marconi, Fizica, 1909; George Bernard Shaw, Irlanda, Literatura, 1925; Alexandr Soljenitin, Literatura, 1970; William Faulkner, Literatura, 1949; Ernest Hemingway, Literatura, 1954; John Forbes Nash, Economie, 1994; Orhan Pamuk, Literatura, 2006;