THOMAS EDISON viata

Thomas Alva Edison, inventator si om de afaceri american, cunoscut pentru iluminarea intregii lumi. S-a nascut la 11 februarie 1847 la Milan, Ohio. Inca de la o varsta frageda, isi arata abilitatile de intreprinzator: la 12 ani livra ziare pentru Grand Truck Railway, apoi, cu banii castigati, isi cumpara o presa, cu care editeaza un ziar, Weekly Herald pentru a putea sa-si cumpere carti si sa faca experimente chimice. A fost dat afara de la Grand Truck pentru ca, in timpul unui experiment, a delcansat accidental un incendiu intr-un vagon al companiei, in care isi improvizase un laborator.
A lucrat apoi ca telegrafist, domeniu in care avea sa-si breveteze primele inventii. La 16 ani pleaca in Canada, la Toronto, pentru un post de asistent telegraf si inventeaza un emitator/receptor care folosea codul Morse. Devine expert in telegrafie si continua exeperimentele la Boston, pentru ca apoi sa plece la New York, imbunatatind grila de afisaj a Bursei. Cei 40.000 de dolari castigati, ii investeste in crearea unui laborator si a societatii sale de fabricare de telescriptoare si telegrafe, in New Jersey, numita Menlo Park. In 1876, impreuna cu alti investitori, infiinteaza compania ce mai tarziu avea sa devina General Electric.
Una din inventiile sale majore, dateaza din 1879, cand a finalizat becul electric. Pentru folosirea lui, a construit un sistem complet de distribuire a electricitatii, continand generatoare, motoare etc. In 1881 construieste prima centrala electrica din lume, destinata iluminarii, care furniza energia necesara pentru a utiliza 7200 de becuri. A fost foarte mult ajutat de un angajat de-al sau, Nicolas Tesla, in ceea ce priveste curentul polifazic, cunoscut mai tarziu sub numele de curent trifazic.
Lucrarile lui au atins multe domenii, printre care cinematografia, odata cu dezvoltarea kinetoscopului si demonstrarea experimentala a sincronizarii sunetului cu imaginea.

 
 
 

Recomandam

Recomandam