ZOROASTRISM

Religie veche a popoarelor din Asia Centrală, Iran şi Azerbaidjan, caracterizată prin dualismul binelui şi răului. A fost fondată la începutul mileniului 2 î.e.n. de profetul persan Zarathustra (Zoroastru). Cartea sfântă a zoroastrismului este Avesta.
Zoroastrismul sau mazdeismul este numele religiei şi filozofiei bazate pe învăţăturile lui Zoroastru(Zarathustra), care recunoşteau ca divinitate pe Ahura Mazda, considerat de Zoroastru ca unic creator.


Principiile Zoroastrismului
Egalitatea: Drepturi egale, indiferent de rasă sau religie.
Respect faţă de toate formele de viaţă. Condamnarea asupririi fiinţei umane, actele de cruzime şi sacrificiile de animale.
Ecologia: Natura ocupă un loc central în zoroastrism şi multe sărbători sunt celebrate în natură: ziua anului nou este prima zi a primăverii, sărbătoarea apei în vară, sărbătoarea toamnei la sfârşitul anotimpului şi sărbătoarea focului la jumătatea iernii.
Muncă grea şi caritate.
Fidelitate familiei, comunităţii şi tarii.


Alte elemente caracteristice
Simbolul focului: Energia creatorului este reprezentă în zoroastrism prin foc şi soare, elemente trainice, radiante, pure şi care susţin viaţa. Zoroastrişti în mod normal se roagă în faţa focului sau a unei surse de lumină. Nu se adorează focul, ci este simbolul divinităţii.
Prozelitismul şi convertirea: Zoroaştri persani nu permit convertirea persoanelor straine de această religie. În ultimii ani zoroaştrii din Iran şi Occident sunt de acord cu convertirea altor persoane, dar nu este sprijinit de clerul oficial din Mumbai, India.


Situaţia în prezent
În prezent există o gravă criză interna, datorită divergenţelor între preoţii conservatori şi tinerii modernişti. Unii care susţin practica funerară a strămoşilor şi au un edificiu numit Malabar, în zona cea mai scumpa din Bombay, o construcţie din piatră de culoare gri numita Turnul tăcerii. Acolo sunt duşi parsi (comunitate etnica de religie zoroastrică) care mor. Cadavrele copiilor, femeilor şi oamenilor sunt aşezate în partea superioară pe lespezi de piatră, expuse acvilelor. Păsările răpitoare le mănâncă carnea şi în puţin timp rămâne doar scheletul. Atunci soarele le usucă şi apoi resturile sunt semi-pulverizate şi aruncate într-o fântană specială la baza turnului. De acolo împinsă de apă ajunge în mare. Tinerii parsis cred că această practică care poate fi veche de 8mii ani, trebuie să dispară. Unii gandesc ca fară acest ritual această religie nu va mai fi aceeaşi.


Zoroastrişti celebri
Reprezentantul parsis cel mai celebru a fost Feroze Gandhi, decedatul soţ al Indirei Gandhi, care era refuzat de Nehru, tatăl primerei ministre, pentru credinţa lui. Alti reprezentanţi faimoşi ar fi fost cei trei magi, din Biblie. Se zice că steaua le anunţa naşterea regelui de regi. Starul de rock Freddie Mercury, născut în Zanzibar în sânul unei familii persi. Directorul orchestrei Zubin Mehta deasemenea este zoroastrist.

 
 
 

Recomandam

Recomandam