CURIOZITATATI ROZATOARE

Stiati ca:
- Un soarece produce intre 40 si 100 de excremente in fiecare zi.
- Sobolanul produce intre 20 si 50 de excremente pe zi si aproximativ 42 de grame de urina.
- Soarecii si sobolanii isi petrec aproximativ o jumatate de ora pe zi rontaind obiecte.
- Bolile raspandite de rozatoare au ucis mai bine de 10 milioane de oameni in ultimii 100 de ani, insa in ultima perioada acest fenomen a scazut in mod simtitor datorita sistemelor avansate de deratizare, a antibioticelor si a altor masuri de impiedicare a transmiterii unor astfel de boli.
- Exista aspecte in care oamenii profita de pe urma rozatoarelor: acestea ucid unele insecte distrugatoare, printre care gandacii de bucatarie, sunt folositi in experimentele de laborator si sunt hrana pentru animalele salbatice, pentru pasari, sau chiar pentru om in cultura asiatica.
- Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell au descoperit ca „armpit effect” se aplica si in cazul hamsterilor. Rozatoarele simt feromonii celorlalte rozatoare, ceea ce-i impiedica sa se imperecheze rudele apropiate intre ele.
- Soarecii care au mancat din creierul unui alt soarece care a fost invatat sa faca o smecherie, vor face smecheria respectiva de 2 ori mai repede decat primul soarece.
- Un sarpe are nevoie de 17 zile pentru a digera un soarece, astfel incat numai dupa aceasta perioada sarpele poate manca din nou.
- Sobolanii se inmultesc atat de repede, incat 2 sobolani ar putea avea un milion de descendenti intr-o luna.
- Anumite specii, ca Sobolanul Maro, spre exemplu, care traieste in Norvegia, sunt cunoscuti ca fiind foarte agresivi, atacand gaini, alte animale domestice sau copii mici. Pot atinge o marime de 40,64 cm.
- In Malaezia, acolo unde bufnitele au fost aduse pentru a controla invazia de sobolani, fiecare bufnita ucidea 1300 de sobolani pe an!
- Se crede ca exista aproximativ 300 de varietati de soareci de casa in Statele Unite.
- Potrivit unui experiment efectuat intr-un colegiu din Statele Unite, sobolanii au invatat de 3 ori mai repede decat studentii drumul prin labirint.
- Soarecii sunt animale feroce; pentru a se apara, ei ar ataca animale mult mai mari decat ei.
- Sobolanii pot respira sub apa timp de 2 minute.
- Sobolanii nu pot vomita.
- Incisivii unei rozatoare nu se opresc niciodata din crescut. De aceea, ele trebuie sa roada ceva in permanenta. Sobolanii pot roade chiar si betonul.

 
 
 

Recomandam

Recomandam